*

Sydän-Satakunta ja Jokilaakso

Blogit

Blogit / Uusimmat jutut

Kirjoittanut jrakkolainen, Julkaistu: 12.8.2013 10:40 2 kommenttia

Teiden ylläpito heikentyy ja polttoaine kallistuu, on hallituksen ensi vuoden budjettiesityksen viesti autolla liikkuville. Yhtälö on paljon työssään autoileville vaikea, jos kohta patistaa monissa muissa tapauksissa käyttämään muita liikkumistapoja siirryttäessä paikasta toiseen. Olen tänä kesänä pyöräillyt enemmän kuin epäilemättä kertaakaan yläasteen jälkeen. Harjavallassa on kattava pyörätieverkosto, ja pääasiassa kaupungin ylläpitämänä suurimmalta osalta vieläpä vähintään kohtuullisessa kunnossa. Ajoradat niin Räikänmäessä, keskustassa kuin Hiirijärvelläkin ovat tulleet tutuiksi. Varsinkin kesäisinä aamuina on ollut piristävää pyöräillä ja huomata, miltä luonto aamuvarhain näyttää ja tuoksuu. Illemmalla liikkuessa vastaan tulee puolestaan monenlaisia muita kokemuksia – aina liikkeellä olevista luonnoneläimistä lähtien. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että siinä missä pyöräily on mukavaa tekemistä vapaa-ajalla töiden jälkeen tai lomalla, ei se sovellu toisella paikkakunnalla työskentelevälle työpaikan ja kodin väliseen kulkemiseen. Ei, vaikkei huomioitaisi edes aikaa, joka aamuin ja illoin kuluisi pyöräilyyn Kokemäen ja Harjavallan välillä. Suurin este sen lisäksi, että tarvitsen työssäni autoa, on se, ettei esimerkiksi tie Kokemäenjoen pohjoispuolella houkuttele pyöräilemään. Tien kunto on paikoittain tosi huono jopa autolla ajettaessa. Lähinnä se muistuttaa yhtyeemme musiikkia – aika rynkytystä. Tosin sillä erotuksella, että rokkia ovat ihmiset halunneet kuulla uudestaankin. Kun muistetaan se, että Suomi liikkuu edelleen pääasiassa kumipyörillä, on esitys tienpidon heikentämisestä outo ratkaisu. Autoliiton mukaan Suomessa päällystetään teitä enää 2 000 kilometriä vuodessa, kun ihannemäärä olisi kaksinkertainen. Korotukset polttoaineiden verotukseen suitsivat turhanpäiväistä autoilua. Hintojen nousu ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka käy autoilijoiden kukkarolle – sitä rokottavat väistämättä myös heikkokuntoiset tiet.

Keskenkasvuista kannanottoa:Meistä tuli perseennuolijoita

Kirjoittanut hottelo, Julkaistu: 1.10.2012 22:38 2 kommenttia

 "Meidän piti muuttaa maailmaa", mutta mieluummin miellytämme. Ympäristö asettaa meille jatkuvasti odotuksia kuin liimaisi otsaamme tarralappuja. Elleivät juuri lähimmäisemme ole niitä itse kiinnittäneet, he ainakin ottavat velvollisuudekseen muistuttaa näistä loisista. Jos lapun liima pinta alkaa pettää, he korjaavat tilanteen nitojalla. Teksti on kirjoitettu väärinpäin, jotta se varmasti tulisi ymmärretyksi joka ikisellä peiliin vilkaisulla. Odotusten post-it -helvettiin haudattuna kauhomme kohti näitä toisten asettamia päämääriä – kohti hyväksyntää. 

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 22.7.2012 12:30 3 kommenttia

Kun päivä ja viikko toisensa jälkeen puhelinmyyjät herättivät minut aamulla iltavuoron jälkeen ja tyrkyttivät tiettyä naistenlehteä, jonka kannessa poseeraa kuukausittain hymyilevä muovimuija, minun oli pakko ostaa kyseinen makasiini – varsinkin, kun se sattui olemaan euron ”just went out of fashion” –toppien seassa kirpputorilla euron hintaan. Lehden luettuani – ja siihen ei tosiaan mennyt kuin muutama kymmenminuuttinen – pohdin, kuulunko tosiaan sen kohderyhmään.

Keskenkasvuista kannanottoa:Laiskaa lellimistä

Kirjoittanut hottelo, Julkaistu: 9.7.2012 19:23 2 kommenttia

 Oman, itsenäisen elämän aloittaminen voi olla hankalaa ja varmasti onkin, jos et ole tehnyt eläessäsi päivääkään töitä elantosi eteen, valmistanut ruokaasi tai tehnyt minkäänlaisia kotitöitä. Brittiläisessä tv-sarjassa "Nuoret, laiskat ja tyhmät" vanhemmat passittavat lellityt kullannuppunsa leirille opettelemaan itsenäistä elämää; rahan eteen rehkimistä ja kotitöiden hoitamista. Pääasiassa nuoret täyttävät kuvaruudun krokotiilin kyyneleillään heidän kiukuttelunsa kaikuessa katsojan korvissa.

Keskenkasvuista kannanottoa:Kaikkien aikojen tyhmin sukupolvi

Kirjoittanut hottelo, Julkaistu: 10.6.2012 20:14 1 kommenttia

Netissä surffailua ja googlettamista – sisällä päivät pitkät kököttävän nykynuorison lempiajanvietettä. Nettisukupolvi ei koske sormellakaan kirjoihin, poikkeuksena tuskalliset oppikirjojen hipaisut. Kuuluisia säveltäjiä teoksineen ei enää tunneta, historian tapahtumista puhumattakaan. Nykyajan teknologia virtuaalitodellisuuksineen näyttäisi syövän älykkyyttämme tehden meistä yhä vain laiskempia. 

Nouseva intonaatio:Eläkäämme

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 22.5.2012 17:19 2 kommenttia

  Epäuskoisena tuijotin helmikuussa kermakakuiksi sonnustautuneita teinejä, jotka glitterein kuorrutettuine hiuksineen talloivat tanssipariensa jalkoja kymmensenttisillä koroillaan valssia mukaillen. Koska yksinkertaisesti rumat, tuulipuvun lailla kahisevat mekot ja vilkkuvat rinnat eivät ole minua oikeastaan koskaan suuremmin innostaneet, päätin laskea, kuinka paljon nuorten neitien vanhemmat olivat kukkaroaan keventäneet lastensa vuoksi: Mekko 400 euroa (plus miinus satanen), hiukset ja kynnet kaksi sataa euroa, laadukkaat kengät satasen ja meikki toinen mokoma, jotkut myös grillaavat itseään solariumpatjalla, jonka vuoksi laskutoimitukseen voisi lisätä ihosyövän hoitoon liittyvät kulut. Kevyt kahdeksan sadan euron paketti – päivän vuoksi.

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 10.4.2012 15:34 3 kommenttia

Kevään julman auringon valaistessa pölyisiä nurkkia, rutistettuja karkkipapereita, kaksihaaraisia hiussuortuviani ja muhkuraisia mahamakkaroitani päätän lähteä kävellen lähikauppaan. Kolmeasataa metriä katupölyä ja kolmeakymmentä hidasta minuuttia myöhemmin olen vihdoinkin kaupan automatisoitujen ovien edessä valmiina haasteeseen, jonka olen nimennyt ”Säälittävä tallustelu ei polta edes puolen suklaapatukan verran kaloreita” –koetukseksi.

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 16.2.2012 17:41 7 kommenttia

 Puuskutan ja puhisen. Yritän pysyä kymmenen vuotta itseäni nuorempien punaposkisten lapsien mukana pallopelissä. Jahtaan ja kompuroin yrittäessäni saada kolmasluokkalaista kiinni hipassa. Katson lumikasassa nököttävää tyttöä, joka ei suostu osallistumaan luokan rientoihin. Haluan mennä hänen viereensä istumaan ja sanoa: ”Minäkin vihaan koululiikuntaa.”

Nouseva intonaatio:Hiiteen elämänilo!

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 2.2.2012 17:22 3 kommenttia

  Istuskelin amebamaisesti Kokemäen lukion biologian luokan puisella penkillä silmäillen väsynein silmin terveystiedon koetta edessäni. Iskin silmääni essee-tehtävään, joka oli otsikoitu: ”Painonhallinta ja dieetit”. Raapustelin sivullisen aivotonta tekstiä, jonka muistini oli kopioinut terveystiedon kirjasta. Luin aikaansaannokseni kerran läpi ja vedin henkselit sen yli. Päätin kirjoittaa rehellisesti, ja tuloksen tulette lukemaan seuraavien minuuttien aikana.

Kirjoittanut HooVee, Julkaistu: 25.1.2012 14:56 6 kommenttia

Avoimesti homoseksuaalin Pekka Haaviston nousu presidentinvaalien toiselle kierrokselle on kohahduttanut kansan syviä rivejä. Toisaalta Haavisto on kerännyt tukijoukkoihinsa valtavan määrän kannattajia, mutta monelle muulle homopresidentti on vain yksinkertaisesti liikaa.

Nouseva intonaatio:Ilo irti aivoista

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 6.1.2012 16:04 0 kommenttia

  Vuoden suurin kulutusjuhla tuli ja meni jättäen vain revityt Petteri Punakuono – lahjapaperit makaamaan roskakoreihin ja neulasiaan pudottavan kuusen etupihalle. Kaappini täyttyivät ”Sivistä itseäsi!” huutavista kirjapinoista, parempaa kauneudenhoitoa vaativista lahjakorteista erilaisille kosmetologeille ja astiastoista, joiden tärkein viesti heijastuu niiden käyttämättömästä pinnasta: ”Voisitko jo muuttaa?” Haluamani lahjaa ei kuitenkaan saapunut. Jos nyt ajattelette, että toivomani lahja oli rakkaus tai maailmanrauha, erehdytte pahasti. Rakkaus on potaskaa, ja maailmanrauhaa ei saavuteta niin kauan kuin Tellusta asuttavat ihmiset. Olisin toivonut meditoinnin taitoa.

Nouseva intonaatio:Natisevat kengät Brysselissä

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 15.11.2011 21:29 2 kommenttia

 EU-viranomaiset ja heidän pahansuovat kätyrinsä ovat viimeisen kuudentoista vuoden aikana härnänneet jäsenvaltioidensa kansalaisia asettamalla direktiivejä, joiden merkitys on ei-Brysselinaivoja-omistavalle henkilölle yhtä kaukainen kuin Tellukseen vuonna 3580 törmäävä meteoriitti. Demokraattisilla vaaleilla valitut herrat ja rouvat ovat istuneet pitkiä päiviä päättääkseen esimerkiksi pyöriäistarkkailijan merkityksestä ja OIKEAN suklaan kaakaopitoisuudesta – suklaalta näyttävä levy, jossa on kaakaomassaa alle 35 % ja kaakaovoita vähemmän kuin 19 % EI ole suklaata, vaikka tavallinen tumpio voisikin niin ajatella.

Nouseva intonaatio:Nukkujakunnan oikeudet

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 26.10.2011 12:28 1 kommenttia

 Mikä vääryys! Meiltä on riistetty oikeus nukkua silloin kun kehomme sitä vaatii – eli kuolettavan tylsillä luennoilla. Ymmärtäisin, jos vain äänekkäästi kuorsaavilta yksilöiltä kiellettäisiin tämä mieltä eheyttävä nautinto, mutta sormien heristelyn kohteeksi joutuvat myös hiljaa aivojaan silmät ummessa jäsentelevät opiskelijat. Opetusta kuiskutuksella, kikatuksella ja kynän raapustuksella häiritsevät vandaalit jäävät toissijaiselle huomiolle, kun opiskelijoiden edessä seisova harmaakasvoinen luennoitsija keskeyttää monotonisen monologinsa: ”HAAPALA! MITÄ SINÄ TEET?!”

Nouseva intonaatio:Elämäni naamat

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 11.10.2011 21:39 1 kommenttia

Facebookissa vallitsevat eri säännöt kuin tosielämässä. Roolit jaetaan osin oikean elämän statuksen mukaan, osin naamakirjaseinäsi kiinnostavuuden ja nettiaktiivisuutesi mukaan. Kirjautuessasi sisään Facebookin ihmeelliseen maailmaan eteesi aukeaa bittiavaruus, jonka syövereistä profiilit – toiset enemmän kuin toiset - hyppivät pikselien sumentamille silmillesi. Lue tämä teksti pilke profiilikuvassasi.

Nouseva intonaatio:Tuunaa mun persoonallisuus

Kirjoittanut Vappu, Julkaistu: 25.9.2011 18:46 1 kommenttia

 Ihanaa, vihdoin se on alkanut. Nuorten mallikokelaiden taival huipulle vaikutusvaltaisten muotialanosaajien avustamana. Tänä vuonna Suomen Huippumalli haussa etsii karismaattista ja persoonallista tyttöä, jossa olisi myös kansainvälistä potentiaalia. Persoonallisuus määritellään kisassa neljän isokenkäisen tuomarin luomaksi muotiksi, johon on istuttava.

BLOGIT

HooVee

HooVee on wannabe-punkkari, jonka kriittinen silmä etsii taukoamatta epäkohtia ympäröivästä maailmasta. Yhteiskunnallisten asioiden lisäksi HooVeetä kiehtoo luonto.

Jussi Rakkolainen

Kirjoittaja on itseään levyhyllystä etsivä toimittaja, joka on kiinnostunut ajankohtaisista ilmiöistä.

Kahvilla

Kirjoittaja on kahden, yhden taapero- ja yhden kouluikäisen lapsen äiti, joka nautiskelee omasta ajastaan hikilenkillä ja pitää parhaat palaverit itsensä ja muiden kanssa kahvikupposen äärellä.

Keskenkasvuista kannanottoa

Tuore täysi-ikäisyydellä leimattu, aikuisen muottiin itseään sovittava"nainen" ottaa kantaa maailman ja oman päänsä menoon.

Markus Ojakoski

Kirjoittaja on harrastelijafilosofi ja sellaisena jonkin sortin pragmatisti, minkä vuoksi hän asettaa yhteiskuntasopimusteorian tärkeään osaan ja korostaa sekä argumentaation että keskustelun merkitystä.

Nouseva intonaatio

Lukiossa neljänteen vuoteen viihtyvä (nääntyvä) naisenalku käyttää yo-kirjoituksiin lukemiseen tarkoitetun ajan poimiessaan märehdittävia ideoita ajatuksenvirrastansa.

Sivuikkunasta

Kirjoittaja tarkkailee ajan ilmiöitä, niin lähipiirissään kuin kauempanakin. Mikään inhimillinen ei ole hänelle vierasta.

Tää on niin tätä

Blogisti on Sydän-Satakunnan toimitusharjoittelija ja kokemäkeläinen paluumuuttaja. Maalaislikka taiteilee arjessa nelivuotiaan pojan yksinhuoltajana ja pyörittelee päätään ihmetellen milloin mitäkin asiaa.

Varmaa Tietoa

Asioista perillä oleva taho kertoo, miten asiat ovat - tai miten niiden pitäisi olla.

Sydän-Satakunta/Jokilaakso: Kilkunkatu 12, 32800 KOKEMÄKI  avoinna ma - pe kello 8 - 16 Fax: 010 665 5712   Palaute  |  Mediatiedot  |  Käyttöehdot