Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Verotiedot

Kansanedustajaehdokkaan mielipide: ”Kasviksia pitäisi syödä hinkkikaupalla, että alituisen näläntunteen saisi tyydytettyä – Kenen sisuskalut edes kestävät sellaista?”

MIELIPIDE Köyhillä, vanhuksilla ja hoitajilla on ollut muutaman viikon ajan kavereita ja rahaakin on luvattu. Mutta heti kun puhe kääntyy ilmastomuutokseen, ääni kellossa muuttuu. Puolustuskyvyttömät unohtuvat. Ilmastonmuutos on nyt ihmiselämää suurempi asia. Maatalous on siis fossiilisten jälkeen toiseksi suurin syntipukki. Pelottavaa on, jos sitä aletaan vainota Suomessa. Miten on jos suomalainen perusruokakin kuten liha, kanamunat ja maito pannaan haittaverolle? Seija Vaaherkummun ja Sakari Sirkkasen juontama Ylen vaalipaneeli paljasti poliitikkojen aikeet. Kansanedustaja Anna-Maija Henriksson oli vastannut vaalikoneessa, että suomalaisten tietoisuutta pitäisi lisätä hiilipäästöruuista ja kasvistensyönnistä. Petteri Orpo oli vaalipaneelissa niin villiintynyt, että hän vaati tulevaan hallitusohjelmaan kirjattavaksi kohdat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Suomen täytyy hänen mukaansa vaatia tulevalla EU-puheenjohtajuuskaudella myös Euroopan maita taipumaan kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan. Antti Rinne ja Li Andersson sanoivat, että he haluavat vähentää lihansyöntiä verotuksella ja ohjauksella. Rinne säesti, että ilmastopolitiikkaa pitää tehdä EU:n puiteissa mutta onneksi Li Andersson sentään puhui kansallisesta lihankulutuksen säätelystä julkisissa joukkoruokailuissa. Tällaiset perusruuan verotuspuheet ovat minulle maanviljelyä ja karjanhoitoa ymmärtävänä ihmisenä täysin myrkkyä. Toiseksi on pakko sanoa, että oikeastaan suomalaisten poliitikkojen maataloustietämyksessä on toivomisen varaa, mielestäni tavallisia kansalaisia ei tarvitse sivistää. Senioreja on paljon Suomessa. He kuluttavat lihaa kohtuudella, syövät kaurapuuroa ja uskaltavat käyttää puhdasta voita. Poliitikkojen ei pidä ohjailla ihmisten syömistä eikä ainakaan kasvisvoittoiseen suuntaan. Maatalous kyllä tuottaa oikeaa sekä tuhtia ja monipuolista ruokaa: Juureksia, marjoja ja puhdasta täysjyväviljaa. Eivät pakasteessa vettyneet kasvikset eivätkä tuoreetkaan ole sellaista täysarvosta ruokaa, jonka veroa täytyy alentaa. Kasviksia pitäisi syödä hinkkikaupalla, että alituisen näläntunteen saisi tyydytettyä. Kenen sisuskalut edes kestävät sellaista? Kansanedustaja Sari Essayah oli ainoa poliitikko vaalipaneelissa, joka esitteli todellista kuvaa suomalaisesta maataloudesta. Hän sanoi, että lihantuotannon ketjussa syntyy ensinnäkin maitotaloustuotteita ja hän huomauttaa, että nurmiviljely sitoo hiiltä. Hän ei mitenkään ymmärrä lihan haittaverotusta. Essayah kysyi aiheellisesti muilta poliitikoilta, että aikovatko he ajaa suomalaista maataloutta maanrakoon. Maaseudun Tulevaisuus (13.3.2019) kirjoittaa, että suomalainen naudanlihatuotanto säästää maailman vesivaroja. Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Elina Lehikoinen on ollut projektissa, joka selvitti että ruuantuotanto, joka vaatii paljon vettä, pitäisi keskittää sinne missä vettä on paljon – kuten Suomessa. Sustainability -tiedelehden mukaan pahimmillaan yhden nautakilon tuottaminen muualla vie 19 400 litraa vettä, kun se Suomen olosuhteissa on noin 7 000 litraa. Tohtorikoulutettava Mika Jalava sanoo, että suomalaisten on siis ihan järkevä syödä kotimaista lihaa. Lisäksi Suomessa eläinten hyvinvointiasiat ovat onneksi kunnossa. On maita , joissa lihantuotanto vaatii paljon laiduntilaa. Kun se varastetaan sademetsiltä, jouduttaa siellä tuotettu liha ilmastomuutosta. Se muuttaa haihduntaa, sadantaa ja koko maanosan ilmastoa. Asioita tarkasteltiin tutkijaryhmän mukaan siis maailman ruokavesitalouden kannalta. Vesipulaa kärsivillä alueilla elää puolet maailman ihmisistä eli 3,5 miljardia. Vesipula aiheuttaa ravitsemus-, terveys-, energia- ja konfliktiherkkyyttä sekä köyhyyttä. Suomen ei tarvitse patistella EU:n puheenjohtajakaudellaan muuta Eurooppaa vastuuseen. Ei ennen kuin poliitikot selvittävät itselleen miltä pohjalta oma maataloustuotanto arvotetaan. Se on maanviljelijöiden elinehto ja tärkeä osa koko Suomen huoltoturvaa. Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Kokemäeltä.