Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Verotiedot

Mielipide: ”Eniten yllättää se, että monessa ravintolassa ei edes tiedetä, mikä on kasvis ja mikä on eläin – Kun kerron, että en syö tapettuja eläimiä, niin ravintolan työntekijät kehtaavat kysyä, että käykö kana tai kala”

MIELIPIDE Lehdessä oli iso juttu Kokemäellä tuotettavasta kasvisproteiinista. Kysymys kuului, onko siitä valtavirran tuotteeksi. Totta kai on. Mutta odotan ravintoloiden valistavan pikaisesti itseään kasvisruoan tarjonnassa. Kun kasvissyöjä maksaa ateriastaan saman kuin sekasyöjätkin, monesti jopa enemmän, voi odottaa maksulleen kunnollista vastinetta. Olisi myös ilahduttavaa, jos kasvisvaihtoehto ei olisi aina se yksi ja sama päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Eniten yllättää se, että monessa ravintolassa ei edes tiedetä, mikä on kasvis ja mikä on eläin. Kun kerron, että en syö tapettuja eläimiä, niin ravintolan työntekijät kehtaavat kysyä, että käykö kana, tai käykö kala. Uskomatonta, mutta totta. Kun sitten kasvisvaihtoehto löytyy, niin se on yleensä joku lähes proteiiniton kasvispihvi, eli saan syödä pihvinä samat porkkanat ja kaalit, mitä lämpimissä lounaspöydissä jo on höyrytettyinä. Ja niiden lisäksi löytyy vain perunaa ja salaattipöydän antimia. Kastikkeet ovat varmaa lihalientä. Täysipainoinen proteiinipitoinen kasvisruoka sisältää aina palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, tai viljoista ruista, tattaria ja kauraa. Makaroninen vaihtoehto ravintoloissa alittaa jopa nuo niin yleiset proteiinittomat kasvispihvit. Netissä kerrotaan taas vuotuisesta vegaanihaasteesta, jossa haasteeseen ilmoittautuneille toimitetaan sähköpostitse tammikuun ajan vegaanisia ruokaohjeita ja muuta aiheeseen liittyvää tietoa, ilmaiseksi. Haastan kaikki kasvisruokaa epäilevät ilmoittautumaan vegaanihaasteeseen.