Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Koronavirus Näköislehti Live

Saviset siskot tekevät nyt yhdessä lounasta

Hiljaa ja varovaisesti. Niin aikovat Moccapalan Kokemäelle avanneet sisarukset Marika Nousiainen ja Marlene Lainio aloittaa yrittäjinä. Sisarukset avasivat yhteisen lounas-kahvilan Kokemäen liikekeskukseen viime viikolla. He päättivät toteuttaa haaveensa nyt, kun molemmat asuvat samalla paikkakunnalla. Marlene on asunut Kokemäellä jo 15 vuotta, mutta Marika muutti vasta maaliskuussa. Kokemäki on hänellekin silti tuttu paikka, sillä hän on asunut paikkakunnalla aiemminkin. Myös heidän vanhempansa Christina ja Seppo Prepula ovat kokemäkeläisiä. Yrittäjiksi ja yhteisen yrityksen osakkaiksi sisarukset päätyivät kuitenkin vasta, kun Marikan miesystävä Sanjay Kottarath sitä heille ehdotti. – Sanjay sanoi, että hei tytöt, nyt me perustetaan yhteinen yritys, Marika naurahtaa. Marika tutustui Sanjayhin musiikkiryhmässä yhdeksän vuotta sitten. Sanjay on Moccapalan kolmas osakas, mutta asuu vielä toistaiseksi kotimaassaan Intiassa. Suomeen ja Kokemäelle hän tulee heti, kun saa viisumin. Molemmat sisarukset ovat tienanneet leipänsä aiemmin joko laittamalla ruokaa tai opettamalla kädentaitoja. Jo teini-ikäisenä Marika julisti, että hänestä tulee maailman paras kokki. Alan töitä hän teki ensin Ruotsissa, mutta palasi sitten Suomeen opiskelemaan. Moccapala ei ole sisarusten ensimmäinen yhteinen työpaikka, vaan he ovat tehneet yhdessä töitä muun muassa Hangon rannikkopatteristossa. Rannikkopatteriston varusmiehille ja henkilökunnalle he tekivät ruokaa lähes 20 vuotta. Kun rannikkopatteristo lakkautettiin, sisarukset lähtivät keramiikkakouluun. Muutamaa vuotta myöhemmin Marlene muutti Kokemäelle, mutta Marika jäi Hankoon. Hangossa hän opetti lapsille ja nuorille kädentaitoja, muun muassa keramiikkatöitä ja huovutusta. Lounas-kahvilan suunnittelussa ja sisustamisessa sisarukset ovat vetäneet vahvasti yhtä köyttä. Heillä on samanlainen maku, eikä yksityiskohdista ole tarvinnut riidellä. Kumpikin tiesi, että kahvilassa pitää olla jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain maanläheistä. Tiskinä palvelee ikivanha senkki, jonka sisarukset ostivat käytettynä. Jotta kaikki tarvittava saatiin oikealle korkeudelle, kahvinkeitin nostettiin tiiliskivien päälle ja kassakoneen alta pilkistää Sinuhe Egyptiläinen . Marlene vakuuttaa, että sisaruksilla on sellainen silmä, että he näkevät asiat valmiina jo ennalta. Yhteistä ymmärrystä tarvittiin myös silloin, kun heillä oli yhteinen koruyritys, Saviset siskot. Kun korujen kysyntä kasvoi, siskokset painoivat jarrua, sillä he eivät halunneet korutehtailijoiksi. Kokonaan he eivät kuitenkaan ole korujen tekemisestä luopuneet. – Vaikka just nyt ei ole keritty, Marika nauraa. Lounas-kahvilan näyteikkunalla on paljon vanhaa tavaraa, josta osa on ostettu varta vasten. Ikkunalla on muun muassa satavuotias rukki, vanha kahvimylly, Singerin ompelukone ja koko joukko äidiltä ja isältä saatuja vanhoja kahvipannuja. Seiniä koristavat sisarusten isän tekemät puuveistokset ja hyllylle on koottu Marlenen maalaamia posliinikannuja. Kaikki Moccapalassa tarjoiltavat ruuat ja leivonnaiset tehdään itse. Mitään ei osteta valmiina. Työnjako on selvä: Marlene laittaa ruuat ja Marika palvelee asiakkaita ja hoitaa paperityöt. Lounaaksi tarjoillaan suomalaista perusruokaa noutopöydästä. Ainakaan toistaiseksi listalla ei ole intialaista ruokaa, mutta ajatus ei ole ihan mahdoton. – Nyt ollaan vielä aika tiukalla, kun me olemme täällä kahdestaan. Myöhemmin me voimme tehdä esimerkiksi salaattiannoksia valmiiksi ja aikaa jää enemmän myös leipomiseen, Marlene kertoo. Sisaruksilla on suunnitelmat valmiina myös sen varalta, että koronarajoitukset jälleen kiristyvät. He voivat itse jakaa ruuan noutopöydästä asiakkaille, ja asiakkaat voivat ottaa ruoka-annoksensa mukaan.