Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Verotiedot

Pääkirjoitus: Ruokahävikki vähenee ostamalla vähemmän

Ainakin keski-ikäisille suomalaisille on kotona ja koulussa opetettu, kuinka tärkeää on syödä lautanen tyhjäksi. Ajatuksen takana on kiitollisuus ruuasta ja ymmärrys sen rajallisuudesta – kaikilla tässä maailmassa kun ei ole riittävästi ruokaa. Ruuan pois heittämisestä tulee huono omatunto. Se on sekä luonnonvarojen tuhlaamista että rahan haaskaamista. Ei siis missään mielessä järkevää toimintaa. Ajatustamme lautasen tyhjäksi syömisestä ovat hämärtäneet terveydestämme huolehtivat viranomaiset. Kaikki tietävät, että liika syöminen on uhka terveydelle. Siksi syöminen pitäisi osata lopettaa ajoissa. Tässä mielessä lautasen tyhjäksi syöminen ei ole aina järkevää toimintaa. Tietyllä suunnitelmallisuudella ruokahävikkiä pystyy jokainen vähentämään. Tärkeintä lienee oikea ruuan tarpeen arviointi. Nykyään tarve ostaa ruokaa varastoon, on varsin pieni, kun kauppojen aukioloajat ovat laajat. Paljon hävikkiä vähentää sekin, kun opettelee lukemaan oikein pakkausmerkintöjä. Parasta ennen -merkinnät antavat viitteitä tuotteen iästä, mutta eivät tarkoita, että ruoka olisi merkintäpäivän jälkeen syömäkelvotonta. Yleensä tuotteet säilyvät vielä pitkään tämän päivämäärän jälkeen. Monella on tarvetta "säästää" ostamalla isoja pakkauksia, joiden kilohinta on pieniä pakkauksia halvempi. Säästö menetetään helposti, jos osa ruuasta jää lopulta syömättä. On hyvä opetella ostamaan vähemmän.