Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Verotiedot

Kuohuvaa, sherryä tai ruotsalaisten suosikkia

Haluatko juhlia talvista ulkoilupäivää tavallista näyttävämmällä aterialla? Pakasteherneistä tehty keitto sopii mainiosti alkuruuaksi. Laskiaisen perinneruoka, hernekeitto ei varsinaisesti taivu juhlavaksi pääruuaksi, mutta esimerkiksi poronpaisti tai perinteinen pippuripihvi ovat sopivan tuhteja ruokalajeja talvisen päivällisen pääosaan. Laskiaisherkkuja voi hyödyntää toki hiihtoloman ulkoilupäivinäkin. Pakasteherneistä valmistettu keitto muistuttaa ranskalaista crème ninon -hernekeittoa. Ranskalainen versio viimeistellään lorauksella kuohuviiniä, ja kuohuviini sopii myös sen kaveriksi juomalasiin. Hernekeiton kanssa maistuu samppanja tai kuiva kuohuviini, kuten Wolfberger Crémant d'Alsace Brut. Toinen vaihtoehto hernekeiton juomaksi on kuiva sherry. Silloin tosin kannattaa jättää kuohuviini pois keitosta, etteivät maut riitele. Alkossa kuivien sherryjen valikoima ei ole kovin runsas. Kokeilla kannattaa vaikka La Ina Fino Sherry. Moni tietää, että hernekeiton kanssa kuuluu nauttia punssia. Perinne on kotiutunut meille Ruotsista. Punssin sanotaan olevan ainoa aito ruotsalainen alkoholialan keksintö. Punssi on arrakilla maustettu makeahko likööri. Arrakki puolestaan on tropiikissa tuotettua viinaa, jonka raaka-aineina ovat kookos, riisi ja sokeri. Punssin kulutushuippu on Suomessa juuri laskiaisena, jolloin hernekeitonkin kulutus on korkeaa. Alkon valikoimiin kuuluu tasan yksi punssi, Carlshamns Flaggpunsch.