Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Verotiedot

Viimeinen hetki joulukinkulle – kurkistus pakkaseen voi pelastaa herkut

Kun pakkanen nipistelee kirpeimmillään ja syö ulkoiluhalut, ahkera säilöjä kiiruhtaa tarkistamaan pakastimen kunnon. Toimiakseen hyvin, pakastin tulisi sulattaa 1–2 kertaa vuodessa. Kyse ei ole ainoastaan jääkerroksen syömästä säilytystilasta, vaan kulutuksesta. Nykyiset vähän kuluttavat kylmälaitteetkin toimivat luvatulla sähkövirran kulutuksella vain huurteettomana. Jo alle sentin paksuinen jääkerros vastuksen päällä voi kaksinkertaistaa pakastimen kulutuksen. Helpointa pakastimen sulattaminen on kovalla pakkasella, jolloin pakastimen sisällön voi säilyttää väliaikaisesti ulkosalla. Hiirijärven Marttojen aktiivi, perhepäivähoitaja Sirkku Heikkilä sulatteli pakastimensa jo viime viikolla, kun pakkanen kolkutteli parinkymmenen kipurajaa. –Sulatus käy talvella helposti, kun elintarvikkeet voi kantaa pahvilaatikoissa pihaportaille tai parvekkeelle, eikä hommassa ole samanlaista kiirettä kuin kesällä. Aivan hetken mielijohteesta Heikkilä ei pakastinta ryhdy sulattamaan. Kun tietää sopivan hetken ajankohdan, kannattaa pakastimen tehopakastustila laittaa päälle puoli vuorokautta aiemmin. –Etukäteen tehojäädyttämällä pakasteet eivät sula niin nopeasti pakastimen sulatuksen aikana. Kun oikea hetki koittaa, käännetään pakastimen termostaatti nollalle ja irrotetaan sähköjohto. Sitten vain siirretään sisältö valmiiksi varatuissa laatikoissa ulos. –Tässä vaiheessa pakastimen sisältö kannattaa käydä läpi ja tehdä inventaari. Etenkin arkkupakastimissa helposti pohjalle unohtuu säilöttyjä elintarvikkeita varsin pitkäksi aikaa. Sulatusinventaarin aikana voi järjestellä tuotteet uudelleen käyttöjärjestykseen niin, että ensin käytettävät säilykkeet ovat valmiiksi päällimmäisenä. Tunnollisellakin pakastajalla arkusta löytyy pitkäikäisiäkin aarteita. Sirkku Heikkilälle se tarkoitti viime viikolla ylivuotisia marjoja. Nekään eivät joudu hukkaan. –Kunnon martta ei hukkaa mitään. Keitän itse ylivuotisista marjoista hilloa tai mehua. Tuoreemmat maistuvat parhaalta sellaisinaan. Pakastimen sulamista voi jouduttaa perinteisin keinoin. Sirkku Heikkilä laittaa tyhjennettyyn pakastimeen valmiiksi kiehutetut vesikattilat. Pakastimen voi antaa sulaa itsekseen, mutta homma nopeutuu, kun ei anna irtoavan jään sulaa vedeksi. –Kun jäähuurrepalaset irtoavat kynnellä, kerään ne pois lavuaariin sulamaan. Teräviä esineitä ei kannata käyttää, ettei pakastimen pinta vaurioidu. Sulanut pakastin kannattaa pestä. Heikkilä pesee sisäpinnat ensin miedolla pesuaineliuoksella. Mikäli pakastimeen on tarttunut jotain hajuja, pesuveteen voi lisätä ruokasoodaa. Se on monikäyttöinen, luonnonmukainen marttapuhdistusaine. Lopuksi Heikkilä pyyhkii pakastimen pesuaineettomalla, nihkeäksi väännetyllä liinalla. –Pesun jälkeen kuivaan pakastimen pyyhkeillä ja jätän sen tuulettumaan. Jos pakastimeen jää kosteutta, se alkaa huurtua välittömästi. Huurteen määrää kannattaa seurata aina, kun pakastimesta noutaa syötävää. Sirkku Heikkilä käyttää kahden pakastimen taktiikkaa. Iso säiliöpakastin täyttyy syksyllä marjoista, sienistä ja lihasta. Myös tarjousostokset päätyvät usein säilöön. Pienemmässä arkkupakastimessa hän pitää valikoimaa lähiaikoina tarvittavista elintarvikkeista. –Välillä huurretta kertyy niin, että sulatan pakastimen toisen kerran loppukesästä ennen säilöntäkautta. Silloin pakastin on yleensä tyhjimmillään. Sulatus onnistuu kesälläkin. –Kasaan sanomalehtiä keskelle lattiaa ja pakasteet tiiviiksi keoksi niiden päälle. Peitän keon usealla peittokerroksella. Kyllä ne siellä hetken säilyvät. Paitsi jäätelö. Se syödään viimeistään silloin. Pakastimessa jäädytetyt elintarvikkeet säilyvät kauan, mutta eivät loputtomasti. Ruokatieto Yhdistys on koonnut elintarvikkeiden säilyvyyksiä. Ne ovat suosituksia, tarkista elintarvikkeen syötävyys aina lisäksi aistihavainnoin (ulkonäkö, haju). Elintarvikkeiden rasva nopeuttaa pilaantumista pakkasessakin. Pullat säilyvät 6–12 kuukautta, mutta rasvaiset leivonnaiset vain 3–6 kuukautta. Leipiä ei tulisi säilyttää yli 3 kuukautta. Sianliha säilyy hyvänä pakkasessa 3–6 kuukautta, naudanliha 6–9 kuukautta. Jauheliha vain 2–3 kuukautta. Tuore tai savustettu kala säilyy 1–2 kuukautta. "Kunnon martta ei hukkaa mitään. Keitän itse ylivuotisista marjoista hilloa tai mehua." Sirkka Heikkilä