Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Verotiedot

Tiina Rahtu teki kotiäidin kakkutempun – kakkubuumi sai alkunsa pöllökakusta

Kolme vuotta sitten Rahdun perheessä vietettiin ristiäisiä. Pöytään piti saada sokerimassakakku, joten äidiksi juuri tullut Tiina Rahtu ryhtyi leipomaan. Pelkkä ajatuskin kauhistutti. –Oma äitini on aina leiponut kaiken itse, mutta enhän minä ole osannut koskaan tehdä edes kakkupohjaa, Rahtu nauraa. Ristiäisiin syntyi kuitenkin valkoinen sokerimassakakku, jota ympäröi vaaleanpunainen helminauha. Koristeena oli ruusuja. –Oli se kyllä aika vaikea tehdä, Rahtu myöntää. Mutta niin vain kävi, että kakku maistui vieraille. Ensimmäisen tilauksen jätti anoppi ja toisen naapuri. Rahtu yllätti itsensä ja varsinkin miehensä leipomalla kakun toisensa perään. –En tiedä, mikä siinä äitiyslomalla oikein vinksahti. Varsinainen kakkubuumi alkoi kuitenkin vasta puoli vuotta myöhemmin, kun Rahtu teki pöllönmallisen voileipäkakun ja julkaisi siitä kuvan Facebookissa. –Siihen mennessä minulla oli ollut noin sata seuraajaa, mutta siitä kakusta tykkäsi yli 3 000 ihmistä. Kyllähän se vähän hassulta tuntui, Rahtu muistelee. Sen jälkeen Rahtu on julkaissut Marmeladisydän-sivuillaan kymmeniä kuvia, ja tykkääjien määrä on noussut yli 1 100:aan. Se oli kotiäidin kakkutemppu. Pitkäperjantaista lähtien Rahdun tekemiä kakkuja pääsee maistelemaan Kokemäellä avattavassa viikonloppukahvilassa. Rahtu avaa Tulkkilantielle Wanhan valokuvaamon herkkupuodin, joka myy ainoastaan Rahdun kotileipomossa tehtyjä leivonnaisia. Herkkupuoti avataan yli satavuotiaassa talossa, joka tunnetaan Kokemäellä kelloseppä-valokuvaaja Axel Erikssonin talona. Sitä Rahtu oli katsellut sydän sykkyrällä jo pitkään. –Mieheni sanoi jo vuonna 2015, kun olin äitiyslomalla, että ajattele, jos sulla olisi tuossa talossa oma kahvila, Rahtu kertoo. Vielä silloin Rahtu ei uskaltanut ottaa niin isoa askelta. Hänellä oli hyvä työpaikka Jokiparkissa, ja hän piti sekä työstään että kahvilan asiakkaista. Hommat sujuivat kuin itsestään. Kun Jokiparkki viime syksynä sulki ovensa ja Rahtu jäi työttömäksi, hän päätti kokeilla, menisivätkö kakut kaupaksi pop-up-kahvilassa. –Se oli jymymenestys! Kahvila oli auki yhdeksän päivää eli vain viikonloppuisin, mutta huomasin, että ihmiset pitivät sen tunnelmasta. Rahtu huomasi ajattelevansa, että nyt tai ei koskaan. Jos hän ei nyt uskaltaisi yrittää, hän katuisi saamattomuuttaan myöhemmin. Rahtu allekirjoitti vuokrasopimuksen, ja vanhassa talossa aloitettiin iso remontti. Kahvilaan tulee 18 asiakaspaikkaa. –Kaikki muu menee uusiksi paitsi katto. Yrittäjällä on selkeä visio siitä, miltä herkkupuodin pitää näyttää. Kynttilät on jo ostettu – niitä pitää olla paljon. Tunnelmaan sopivia kahvikuppeja Rahtu kertoo valinneensa täyden tunnin. Ainakin toistaiseksi herkkupuoti on auki ainoastaan perjantaisin ja lauantaisin, sillä Rahtu haluaa tehdä kaiken itse. Kakkuja häneltä tilataan jo nyt niin paljon, että kalenteriin on jätettävä aikaa myös perheelle. –Maaliskuu on jo täynnä, samoin muutama viikonloppu ensi kesänä. Rahtu uskoo ihmisten arvostavan sitä, että kaikki on kotona tehtyä ja tuoretta. Mitään ei kierrätetä pakastimen kautta. Omaa kakkumakuaan yrittäjä kuvailee tylsäksi. Hän valitsee täytteeksi mieluiten kermaa, hilloa ja banaania. –Aika harva enää tilaa sellaisia. Kermakakut sen sijaan pitävät edelleen pintansa, vaikka sokerimassakakkuja kysytäänkin yhä useammin. –Tykkään itsekin kermakakuista enemmän, mutta sokerimassakakusta saa paljon näyttävämmän esimerkiksi ristiäisiin. Se on silloin sen pöydän kruunu. Kotoisin Kauvatsalta, asuu Kokemäellä. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Koulutukseltaan sosionomi, suuntautui päihde- ja mielenterveystyöhön. Lisäksi vartijan ammattitutkinto. Aikoi vankilaan töihin, mutta pääsi Jokiparkkiin äitiysloman sijaiseksi vuonna 2007 ja jäi sille tielle. Leipoi ensimmäisen sokerimassakakkunsa kolme vuotta sitten. Facebookissa Rahdun kakuista kiinnostuttiin puoli vuotta myöhemmin, kun hän julkaisi kuvan pöllökakustaan. Avaa Wanhan valokuvaamon herkkupuodin pitkäperjantaina. "Oma äitini on aina…leiponut kaiken…itse, mutta enhän…minä ole osannut…koskaan tehdä…edes kakkupohjaa."