Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Verotiedot

Helteeseen voi jopa tottua – ukrainalaiset marjanpoimijat eivät kuumuutta hätkähdä

Markettien edustojen mansikkakojuilla käy kova kuhina, kun loppusadon herkut käyvät kaupaksi. Kesän ennätyshelteet saavat marjanostajan miettimään, kuinka punaisena hehkuvat herkut saadaan lainkaan kerättyä ilman lämpöhalvausta näillä lämpöasteilla. Asiaa täytyi lähteä selvittämään pellonlaidalle Harolaan, josta Tuomisen tilan mansikoita nostetaan Nakkilan ja Harjavallan kauppojen edustalle myytäväksi. Kolmas myyntipaikka on oma tilamyymälä. Kellon ylittäessä aamukahdeksan lämpömittari alkaa jo lipua kohti hellerajaa. Pellolla raikuu silti iloinen nauru ja puheen sorina, josta toimittaja ei kyllä ymmärrä sanaakaan. Syykin selviää nopeasti, seitsemän iloista poimijaa ovat kotoisin Ukrainasta. Yhteiseksi kieleksi löytyy englanti. –Ei täällä liian kuuma ole, olemme tottuneet lämpimään säähän kotimaassamme, toista kesää Tuomisen tilalla sadonkorjuuaikaa urakoiva Halyna Pavluk nauraa. Opettajana työskentelevä Pavluk kertoo kesällä lämpötilan kipuavan kotiseudullaan usein 35 celsiusasteeseen. Sen verran ahkerat poimijat tunnustavat helteen vaikuttavan, että poiminta pyritään ajoittamaan aikaiseen aamuun. Tiistaina työt aloitettiin viideltä. –Sellaiset 4–6 tuntia poimimme mansikoita, sitten pidämme tauon ja vaihdamme toisiin puuhiin. Vettä kuluu ja se onkin tärkein muistettava auringon porottaessa. Kuinka paljon vettä työrupeaman aikana sitten kuluu, litra vai viisi litraa? Olek Checheba ja Tania Kuzmenko naurahtavat kysymykselle. –Tuleehan sitä juotua, Checheba sanoo jo kuuden suomalaiskesän kokemuksella. Kuzmenko on neljättä kesää samalla tilalla. Pavluk tulkkaa ironisen naurahduksen vähän rehellisemmin. –Harva malttaa pysähtyä riittävän usein juomaan. Tuomisen tilan yrittäjä Merja Peltonen sanoo, että poimijat saavat päättää pitkälti itse työajoistaan. Kokeneet kerääjät osaavat rytmittää työnsä. Peltonen kehuu vuolaasti työntekijöitään. –Heille tarjoaa mielellään töitä, kun kuulee, miten asiat heillä kotimaassa ovat. Sitä ihmettelee, kuinka siellä voi pärjätä niin pienillä tuloilla, kun maito ja leipä maksavat lähes saman kuin Suomessa. Marjatilan kesäansiot ovat merkittävä lisätulonlähde poimijoille talven varalle. Kuokkavieras -sarjassa toimittaja lyöttäytyy erilaisiin seurueisiin jutustelemaan ja kuuntelemaan, mikä milloinkin puhuttaa.