Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Verotiedot

Alkukausi oli nahkiaispaistajalle katastrofi, myrskysää pelasti himotun herkun

Ovi käy taajaan Nakkilan nahkiaispaistamolla, kun kakkostien kulkijat poikkeavat hakemaan himoittua kausiherkkua. Yrittäjä Mika Vilponen kääntelee ritilälle siistiin riviin aseteltuja ympyräsuisia, jotka odottavat pääsyä leppäpuun loimuun. Vilponen virnistää iloisesti, kun paistettavaa riittää. –Ovi kävi heti kauden alussakin, mutta jouduimme myymään ei oota. Elokuussa ei uunia juuri tarvinnut lämmittää, kun rysät pysyivät tyhjinä. En muista näin hiljaista alkukautta sitten vuoden 2002. Nahkiaisten pyyntikausi alkaa 16. elokuuta. Pyynti jatkuu jäiden tuloon, viime vuosina pitkälle marraskuuhun, jopa joulukuulle. Syyskuu on kuitenkin kovinta sesonkia. –Kaksi viikkoa sitten tulivat kovat tuulet ja sateet. Nahkiaista alkoi nousta. Sen jälkeen paistamossa on uuni lämmitettykin joka päivä. Toinen yrittäjä, Mikko Vilponen pyytää nahkiaisia itsekin. Hänellä on tällä hetkellä Kokemäenjoessa 120 nahkiaisrysää. Aiemmin nahkiaisia pyydettiin myös merroilla, mutta ne ovat jääneet historiaan. Oma pyynti ei riitä, Vilposet ostavat saalista Lähijoilta aina Pohjanmaalle asti, mutta kysyntäkin on kovaa. Ensi viikonloppuna Nakkilan nahkiaismarkkinoiden kanssa samalle viikonlopulle ajoittuvat myös markkinat Tampereelle ja Saloon, sekä Porin päivä, joihin kaikkiin on nakkilalaista herkkua tilattu. –Eiköhän tätä nyt niihin kaikkiin riitä, myrsky laittaa saaliin hyvin liikkeelle. Sateisella säällä on nahkiaispaistajalle hyvän saaliin lisäksi käänteinenkin puoli. Markkinatapahtumat ovat riippuvaisia säästä. –Sateella nahkiaiset jäävät myymättä, Mika Vilponen tietää. –Sitten vain laitamme niitä enemmän etikkaliemeen säilöön, ja saadaan puoli vuotta lisää myyntiaikaa, Mikko Vilponen jatkaa. Sattumalta paistamossa poikennut hallitseva nahkiaisparoni Heikki Vilponen tosin muistuttaa, ettei Nahkiaismarkkinoilla ole vielä kertaakaan satanut. Alkukaudesta saalista tuli niin heikosti, että sitä kerättiin useamman päivän saalis, ennen kuin uuni laitettiin tulille. Kun saalista alkaa nousta, sitä paistetaan sitten pitkiä päiviä. Uunin kapasiteetti riittää noin 2 000 nahkiaisen paistoon vuorokaudessa, mutta päivä venyy silloin pitkäksi. Yhdelle ritilälle mahtuu satakunta nahkiaista vieri viereen. Harmaalepän loimussa ne kypsyvät vajaassa tunnissa. Ennen ritilälle asettelua nahkiaiset likoavat merisuolassa. Muuta maustetta tai perkausta nahkiaiset eivät kaipaa. –Näillä ei ole vatsassakaan mitään, sillä jokeen kutemaan nouseva nahkiainen ei syö mitään. Heikko alkukausi näkyy myös paistettujen nahkiaisten hinnassa. Täysin saaliin vähyyttä ei hinnoilla voida kompensoida. Nahkiaiset erotellaan kahteen ryhmään, isoihin ja pieniin. Tällä hetkellä herkkua myydään 3 ja 4 euron kappalehintaan, isompi on luonnollisesti kalliimpi. Kerpuhinnat ovat taas 90 ja 120 euroa, paljousalennuksena kerpussa kaupanpäälle tulee "side" eli se 31. nahkiainen. –Tämän korkeammaksi emme voi hintaa nostaa, kipurajoilla ollaan jo ostajan vinkkelistä, Mika Vilponen tietää. Ovi käy jälleen. Nakkilalainen Kalevi Kari pyytää Josefiina Jokelalta kourallisen isoja nahkiaisia. Mies ei ole ensimmästä kertaa ostoksilla tänäkään syksynä. –Muutaman kerran syksyssä näitä täytyy käydä. Isompia olen tavannut ostaa. Leppäsavun tuoksussa hymyilevät niin myyjä kuin ostaja. Nakkilan Nahkiaismarkkinat sunnuntaina 30.9. Nakkilan torilla kello 10–15. Kello 12 paneelikeskustelu "Nakkila meitä yhdistää". Nahkiaisensyönnin SM-finaali käydään 13.30. Vuoden Nahkiaisparoni/paronitar julkistetaan kello 14.30.