Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Verotiedot

Puheenvuoro: Kouluruokailu elää kotikokkeja paremmin ajassa

Kaksi sanaa satakuntalaisessa ruoka- tai kahvipöydässä kirvoittaa nopeasti keskustelun: kouluruokailu ja tilliliha. Ensin mainittuun itselläni on paljon sanottavaa, mutta tillilha on jäänyt minulle varsin vieraaksi. Lapsuuden kotiseudullani vastaava kotiseuturuoka oli rössypottu. Rössy on Oulun seudun murteen synonyymi veripaltulle. Rössypottu on vähävetinen keitto, johon pannaan perunoiden ja sianlihan höysteeksi viime hetkellä veripalttua. Oulun seudulla suosittu soppa on tiettävästi peräisin Saksasta, jossa sitä on nautittu etenkin sadonkorjuujuhlissa. Sama perinne on tuttu Suomessakin. Itselleni rössypottu tuo mieleen paitsi kouluruokailun, myös mummolan perunanostotalkoot. Kökkäväelle tarjoiltiin perinteisesti iso kattilallinen rössypottua. Rössypotulla ja tillilihalla on yhteistä kouluruokailun kanssa lähinnä sen verran, että ne tulevat meille keski-ikäisille ensimmäisenä mieleen peruskoulusta. Mielikuva on vanhentunut, samanlainen myytti kuin kumiperunat. Sinänsä kouluruokailu on peruskouluakin vanhempi ilmiö. Suomi päätti ensimmäisenä kansakuntana maailmassa tarjota kouluissa maksuttoman, lämpimän lounaan oppilaille. Päätös tehtiin vuonna 1943. Ilmainen ateria on yhä harvinaista herkkua muualla maailmassa, Eurooppa mukaan lukien. Kouluruokailu on monessa suhteessa edelläkävijä. Siksi meidän vanhempien kannattaa päivittää omat kouluruokakokemukset vastaamaan tätä päivää. Kouluissa oppilaat oppivat maistamaan ja jopa nauttimaan monipuolista ruokaa, joka valmistetaan edullisesti. 2–3 eurolla keittiöissä taiotaan maittavaa ja monipuolista ruokaa. Ilahduin nakkilalaisen kouluruokalistan huttu-ukonkeitosta, joka paljastui poronlihasopaksi. Curry-kookoskastikkeet ja kummelikalat ovat jo vanhoja tuttuja. Kestosuosikit, kuten lihamakaronilaatikko, uunimakkara ja lihapullat ovat ja pysyvät. Koulujen ruokalistoilta saa ideoita tuomaan vaihtelua myös kotiin. Siinä missä kasvisruokapäivä kouluissa tai armeijassa herättää intohimoja meissä koulumme jo käyneissä, on kasvisruokavaihtoehto arkipäivää jo useissa kouluissa. Nakkilan ruokalistalta löytyy kasvisruokapäivä, Harjavallassa ja Kokemäellä näyttäisi kasvisvaihtoehto olevan tarjolla joka päivälle. Ideoita kotikeittiöiden patojen ääreen sopii etsiä samoilta listoilta. Soija-mangopata, punajuurikiusaus, kasvistofupihvit tai mifukastike voivat tuoda tervetullutta vaihtelua myös viikonlopun ruokailuun. Vanhojakaan ei kannata unohtaa, se rössypottu on erinomainen eväs talvisen ulkoilupäivän lämmikkeeksi. Palttua löytää nykyisin hyvin varusteltujen kauppojen eineshyllystä.