Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Live Verotiedot

Opetusravintola Ruukun keittiössä jokainen tietää oman hommansa – yhteistyö keittiön ja salin välillä ei saa missään vaiheessa katketa

Tekeminen on paljon mukavampaa kuin teorian pänttääminen. Se käy heti kättelyssä selväksi, kun opetusravintola Ruukun opiskelijat pääsevät ääneen. Sataedun opetusravintola on ravintola- ja cateringalan kokki- ja tarjoilijaopiskelijoiden valtakuntaa. Opintoja on takana runsas vuosi, ja opiskelijat ovat jo päättäneet, tuleeko heistä kokkeja vai tarjoilijoita. Molempia ei voi valita. Euralaiset Roosa Alho ja Cataliina Seppälä aikovat kokeiksi. Seppälä kertoo kokkaavansa mielellään mitä tahansa, kunhan ei joudu tekemään kahtena päivänä peräkkäin samaa ruokaa. Parasta opintojen tässä vaiheessa on se, että pääsee oikeisiin töihin, oikeanlaisessa ympäristössä. – Ei tehdä sitä ruokaa itselle vaan asiakkaille, Seppälä täsmentää. Ruokasalin puolella pöytiä siivoavat sastamalalainen Janette Ahvenainen , harjavaltalainen Jenni Korpela ja kokemäkeläinen Jennifer Pasanen . Pasanen kertoo viihtyvänsä salin puolella paljon paremmin kuin keittiössä. Asiakkaat ovat kehuneet häntä pirteäksi, kun taas opiskelukaverit paljastavat hänen olevan keittiössä kuin takapuoleen ammuttu karhu. – Heti kun pääsin salin puolelle, sain asiakkailta kehuja, Pasanen puolustautuu. Kokemäellä ravintola- ja cateringalan perustutkinnossa on tällä hetkellä noin 40 opiskelijaa. Mukana on sekä nuoria että aikuisia. Opiskelijoiden ei tarvitse olla huolissaan työnäkymistään, sillä ravintola-alalla on jo pulaa tekijöistä. – Töitä on tällä hetkellä niin paljon kuin vaan haluaa tehdä, opettaja Marika Koski kertoo. Opiskelijat aloittavat työnsä joka arkiaamu kello 8. Työnjako kestää vartin, jonka jälkeen jokainen tietää, mitä päivän aikana tekee. Ruokalistan suunnittelu on Kosken sekä hänen työparinsa, koulutusohjaaja Paula Pellon vastuulla. Se, joka on opinnoissaan pisimmällä, pääsee tekemään lämpimiä ruokia. Aloittelijat aloittavat aina salaateista ja leivästä. Työnjakoon kuuluu myös se, että se jolla on aikaa, auttaa toista. Jos tarjoilijoita on liian vähän, kokit rientävät apuun – ja päinvastoin. – Jos keittiön ja salin välinen yhteistyö ei toimi, ei tule yhtään mitään, Jenni Korpela kertoo. Korpela myöntääkin, että joskus kiireessä pinna saattaa palaa vähän turhankin herkästi. – Tai kun joutuu miettimään liian monta asiaa yhtä aikaa. Kuokkavieraissa-sarjassa toimittaja lyöttäytyy erilaisiin seurueisiin jutustelemaan ja kuuntelemaan, mikä milloinkin puhuttaa.