Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti

Focaccialeivän kavaljeeriksi sopii raikas valkoviini

Focaccialeipä on Italian Liguriasta kotoisin oleva litteä leipä. Sen tärkeimpinä makua antavina ainesosina ovat oliiviöljy, merisuola ja rosmariini. Focaccialeipä on muodoltaan litteä ja maultaan hyvin neutraali. Leipä kuuluu olennaisena osana italialaiseen ruokakulttuuriin. Usein focaccialeipää tarjoillaan juustojen ja salaatin kera. Yksinään leivälle voisi hakea kyytipojan vaaleasta lager-oluesta, mutta hedonismin täyttymys löytyy parhaiten raikkaasta ja hedelmäisestä valkoviinistä. Maarit Mäkisen reseptissä focaccialeipä tarjoillaan yhdessä feta- tai vuohenjuustosalaatin kanssa. Vuohenjuusto ja rapsakka sauvignon blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini on klassinen yhdistelmä ja toimii varmasti myös focaccialeivän palan painikkeena. Erityisesti australialaiset ja uusiseelantilaiset sauvingon blancit mustaherukan, karviaismarjan ja nokkosen aromeineen ovat harmoninen yhdistelmä niin salaatin, juuston kuin leivänkin kanssa. Myös hedelmäinen ja hapokas Alsace-alueen riesling on varteenotettava vaihtoehto. Riesling toimii monelle herkkusuulle ykkösvaihtoehtona fetajuusto kanssa. Punaviini ei ole mukavuusalueellaan vuohenjuuston eikä fetankaan kanssa, mutta makuhan on maistajan suussa. Focaccialeivän kanssa marjaisa ja hedelmäinen punaviini on paras vaihtoehto. Eli silloin hyllystä etsitään joko chileläinen pinot noir, herkkä italialainen bardonlino tai vaikkapa saksalainen spätburgunder. Myös itävaltalainen zweigelt voisi toimia. Mutta ensisijainen suositus on valkoviini tai vaalea vehnäolut. Alkoholiton vaihtoehto pitää löytyä myös ruokapöydästä. Nykyisin kaupan hyllyillä on tarjolla hyvä valikoima alkoholittomia oluita. Kivennäisvedet sopivat lähes kaikkien ruokien kera. Buon Appetito!