Ladataan
Uutiset Elämänmeno Urheilu Puheenvuoro Näköislehti Verotiedot

Ajankohtaista nyt: Voiko jäätyneen sienen syödä?

Monen sienestäjän harmiksi syksy tuntui taittuneen talveksi pakkasten ja lumenkin vieraillessa. Kokeneet sienestäjät tietävät kuitenkin, ettei kausi suinkaan ole vielä ohi, niin kauan kuin saalista löytää ennen kuin lumi peittää ne. Pikkupakkasten aikaan esimerkiksi hallavahakas vasta toden teolla alkaa esiintyä kuusimetsissä, niissä samoissa, joista satoisaa suppilovahveroa useimmiten haetaan. Usein törmää myös kysymykseen, voiko jäätynyttä sientä syödä? Kyllä voi. Tälläkin hetkellä metsistä löytyy runsain mitoin kasvunsa pysäyttäneitä suppilovahveroita, jotka luontoäiti on meille valmiiksi pakastanut. Valmiiksi jäätyneet suppilovahverot voi käyttää hyväkseen siinä missä itse pakastetutkin. Toki jäätyneiden sienten käytössä tulee käyttää samaa harkintaa kuin muiden elintarvikkeiden osalta. Tuotetta ei saa jäädyttää ja sulattaa useaan kertaan. Toisin sanoen, jos metsästä löytää hyväkuntoisia sieniä, ne kannattaa sulattaa huoneenlämmössä ja paistaa heti pannulla, tai sitten laittaa suoraan pakkaseen sulattamatta niitä välillä. Pakastaminen ei ehkä ole paras tapa, sillä sienen kunnon saa varmistettua parhaiten antamalla metsässä jäätyneen sienen sulaa. Sulaneen sienen kunnon voi tarkistaa aistihavainnoin. Hyvä sieni tuntuu napakalta, eikä siinä vielä tuoksu alkava maatuminen. Ei kun pannuun ja ääntä kohti.