Nakkilan Kirkonseudun koulussa toimii animaatiokerho, fillarikerho ja monta muuta kerhoa - Elämänmeno - Sydän-Satakunta

Kerhotouhua moneen lähtöön: Kirkonseudun koululaiset tekevät animaatioita ja ajelevat maastopyörillä

Animaatiokerho on käynnissä. Iiris Ruohoneva on valmistanut muovailuvahasta vauvahahmon animaationsa päähenkilöksi. Iiris Uusila laittaa lintuperheen seikkailemaan maisemassa.

11.10.2017 16:00

Laitetaan piirros-, muovailuvaha- tai legohahmot paikoilleen. Otetaan valokuva.

Räps!

Siirretään hahmoja ihan hiukkasen. Otetaan uusi valokuva niin, että kamera on samassa paikassa.

Räps!

Siirretään hahmoja taas, otetaan valokuva, ja niin edelleen.

–Sitten kuvat laitetaan niin nopeasti peräkkäin, että hahmot näyttävät liikkuvan itsestään. Sitä on animaatio, opastaa juuri kahdeksan vuotta täyttänyt Eeli Valkeapää.

Valkeapää on yksi tusinasta Nakkilan Kirkonseudun koulun oppilaasta, jotka osallistuvat animaatiokerhoon. Tänään opetellaan kerhon vetäjän Milla-Noora Salon johdolla stop motion -animaatiota, jonka perusperiaate tulikin jo selväksi.

Osallistujilta ei mielikuvitusta eikä taitoa puutu. Yhdeksänvuotias Iiris Uusila on askarrellut luonnonläheisen taustakuvan ja pikkutarkkoja lintuhahmoja.

–Laajennan tätä vielä ja teen maisemaan enemmän piilopaikkoja. Minulla on jo kolme lintua, kohta tulee neljäs, Uusila kertoo.

Uusila on suunnitellut jo vaiherikkaan juonen animaatiolleen.

–Yksi lintu lähtee karkumatkalle, kun se ei jaksa äitiä ja isää. Pikkuveli huolestuu ja lähtee etsimään isosiskoa, ja äiti ja isä lähtevät myös. Lopulta he löytävät karanneen linnun, joka lupaa, ettei enää ikinä lähde karkumatkalle. Se oli joutunut luolaan, jossa on lohikäärme.

Uusila googlailee lohikäärmeen kuvia malliksi omalleen. Kaikki ovat liian kiltin näköisiä.

Uusilan ystävä on toinen Iiris, sukunimeltään Ruohoneva. Hän tekee omaa animaatiotaan varten eloisan muovailuvahahahmon.

–Tämä on jonkinlainen vauvahahmo. Ensin se kävelee ja sitten kaatuu, Ruohoneva kaavailee.

Eeli Valkeapää valmistelee yhdeksänvuotiaan Matti Kaipalan kanssa legoanimaatiota.

–Leikin aika paljon legoilla, ja minulla on paljon ideoita, Valkeapää kertoo.

–Minäkin tykkään legoista. Tietokonejuttuja on ollut myös mukava tehdä. Tästä tulee joku poliisi ja rosvo -juttu, Kaipala säestää.

Valkeapää ja Kaipala ovat rakentaneet animaationsa elementeiksi poliisiauton, poliisi- ja rosvohahmoja sekä kaupungin kulissin. Kohta alkaa tapahtua.

–Rosvot hyökkäävät kaupunkiin, ja poliisit estävät, Valkeapää paljastaa.

Milla-Noora Salo pitää animaatiokerhon lisäksi myös elokuvakerhoa, jossa opetellaan muun muassa kamerakuvakulmia, näyttelemistä ja editoimista. Hän on havainnut alakouluikäisten aihevalinnoissa mielenkiintoisia suuntauksia.

–Lapset intoilevat heti, että tehdään kauhua. Komediakin on suosittua, ja monet pojat tykkäävät tehdä tappeluvideoita, Salo hymyilee.

Tässä syntyy ihka oikea legoanimaatio, tekijöinä Matti Kaipala ja Eeli Valkeapää. Juonikin on jo suunniteltuna: rosvot hyökkäävät kaupunkiin, poliisit estävät.

Animaatiokerho ja elokuvakerho ovat esimerkkejä Kirkonseudun koulun kerhotarjonnasta, johon kuuluu yhteensä kymmenkunta kerhoa.

Fillarikerhossa opetellaan käsittelemään pyörää erilaisissa maastoissa. Tällä kertaa sataa, joten ohjelmassa on pyöränhuoltoa.

–Lähdin mukaan kerhoon, koska tykkään pyöräillä, kertoo 11-vuotias Esko Falck.

–Minäkin tykkään pyöräillä. Minulla on Trek, joka maksoi tuhat kruunua. Se on satavarmasti maastopyörä, kuittaa kahdeksanvuotias Joona Kanerva.

Fillarikerhon ohjaaja Jarkko Kujamäki näyttää vaihe vaiheelta, kuinka puhjennut sisäkumi vaihdetaan. Viisi poikaa seuraa silmä tarkkana.

Onnistuisikohan sisäkumin vaihto kertakatsomisen jälkeen?

–Jotenkin, heittää yksi pojista.

–Mahdollisesti, jatkaa toinen.

Pyörän huolto on mukavaa, mutta kerholaisilla on jo kova hinku maastoon. Siellä kura lentää.

Pyörät kuntoon ja menoksi! Fillarikerhoon osallistuvat Joona Kanerva, Miko Santanen, Matias Pääkkönen, Juho Pere ja Esko Falck.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos