Osuuspankeilla on monilla kylillä viimeinen pankkirakennus. Osa niistäkin on katoamassa. - Elämänmeno - Sydän-Satakunta

Pankki keskellä kylää – ainakin toistaiseksi

Euran Osuuspankki myy Kiinteistö Oy Kiukaisten Torikeskusta. Kiukaisten Säästöpankki rakensi Eurakoskentien näkyvän maamerkin vuonna 1988.

23.11.2017 5:00

Maalaiskunnan keskustaajama levittäytyy keskelle kylää rakennetun kirkon ympärille. Tosin kylän vilkkain raitti kulkee jo hieman syrjässä kirkolta, elävämpää on liikennöinti kivijalkakaupoissa ja -myymälöissä.

K-kaupan vieressä on parturi, liikekeskuksen komeimman rakennuksen päällä loistaa osuuspankin valaistu logo. Apteekin vihreän mainosvalon alle on pysäköity jokunen rollaattori.

Kuvaus sopisi useimpaan maalaismaiseen taajamaan. Tuntomerkit löytyvät niin Nakkilasta, Harjavallasta kuin Kokemäeltä. 1980-luvulta eteenpäin osuuspankit rakensivat näyttäviä liikerakennuksia, jotka hallitsevat taajaman kuvaa.

Pankin toiminta loppui kiinteistössä kesällä, mutta päiväkoti jatkaa tiloissa.

Liikerakentaminen kertoo aina vahvoja viestejä ajasta. Alun kuvaus ei ole kuitenkaan mikään mainituista, vaan pohdittu Eurakosken taajaman maamerkeistä. Euran Osuuspankki sammutti valonsa Kiukaisten konttorista kesäkuussa. Pieni tuikku palaa yhä toimivassa käteisnostoautomaatissa. Nyt komea pankkikiinteistö on myynnissä.

–Yllättävän hyvin kiinteistöstä on tullut jo kyselyitä, vaikka ensimmäinen virallinen näyttö järjestetään vasta lauantaina, Pyhäjärviseudun OP-Kiinteistökeskuksen kiinteistönvälittäjä Antero Nieminen sanoo.

Kiinteistö ei jäänyt pankin lähdettyä tyhjilleen. Sen entisissä kerhohuonetiloissa toimii Kiukaisten päiväkoti Lemmikki. Apteekki ja parturi-kampaamo jatkavat myös vuokralaisina myytävässä kiinteistössä.

Myös Paneliassa Länsi-Suomen Osuuspankin pankkikonttori hiljeni syksyllä, kun sen toiminta lakkautettiin. Paneliassa samassa kiinteistössä toimii terveysasema.

Digitalisaatio pakottaa pankit luopumaan sivukonttoreistaan kiihtyvällä tahdilla.

Muista alueen osuuspankeista poiketen Eurakosken liikerakennuksen rakensi Kiukaisten Säästöpankki 1988. Elettiin kuumaa nousukautta ja lama oli vasta edessä. Säästöpankin toimitusjohtaja Tapio Haukkamaa kuvaili pankkitoiminnan kovaa muutostahtia Harjavalta -lehdessä konttorin avajaisten aikaan.

–Olen itse ollut kolmisenkymmentä vuotta mukana pankkialalla ja esimerkiksi nykyisen kaltaista lainan antamisen aikaa ei ole ennen eletty. Aikaisemmin lainan saanti pankeista oli melko tiukalla, nyt tarjoukset lähtevät pankeista käsin ja lainaa suorastaan kaupataan.

Rahamarkkinoiden vapauttaminen oli yksi syy rytinöihin, kun 1990-luvulla Suomessa talous romahti tavalla, jollaista ei ole ennen koettu. Näissä rytinöissä Kiukaisten Säästöpankki fuusioitui 1991 Satakunnan Säästöpankkiin, seuraavana vuonna edelleen Suomen Säästöpankkiin, joka pilkottiin syksyllä 1993. Sen seurauksensa Säästöpankki Kiukaisissa sulautui Kiukaisten Osuuspankkiin ja Osuuspankki sai Kiinteistö Oy Kiukaisten Torikeskuksen haltuunsa.

Kokemäellä Osuuspankki rakensi komean konttorinsa Tulkkilaan vuonna 1993. Se on säilynyt taajaman ainoana yhä toimivana pankkikonttorina, mutta tyhjät ikkunat vuokrahuoneistoissa kertovat ikävää kieltä ajassa. Kokemäen Osuuspankki yhdistyi Huittisten Osuuspankin ja Harjavallan Osuuspankin kanssa Satakunnan Osuuspankiksi.

Nakkilan-Luvian Osuuspankkikiinteistö valmistui 2004. Silloinen Nakkilan Osuuspankki hankki kiinteistön suurimman osakeosuuden. Kiinteistössä on myös yksityisomisteisia asuntoja. Luvian Osuuspankin kanssa pankki fuusioitui 2012.

Harjavallan Osuuspankki sai valmiiksi komean kiinteistönsä vuonna 2009.

Harjavallan Osuuspankki ehti saada parahiksi ennen pankkifuusiota valmiiksi Harjavallan keskustaan näkyvän konttorirakennuksensa. Pankki päätyi uuden rakentamiseen, kun sen vanhat tilat vaurioituivat käyttökelvottomiksi. Voi olla, että vuonna 2009 valmistunut Harjavallan osuuspankkikiinteistö jäi viimeiseksi vastaavaksi maaseututaajamissa.

Viimeiset …pankkikonttorit

1990-luvun lama kadotti osan pankeista ja alkoi ankara konttoriverkoston harventaminen. Vuosikymmenessä pankkikonttorien määrä puolittui. Vuosittain noin 100 konttoria sulkee ovensa.

Tällä hetkellä OP-ryhmän pankeilla on laajin, noin 440 konttorin verkosto. Monella paikkakunnalla Osuuspankin konttori on paikkakunnan viimeinen.

Kaikkien pankkikonttoreiden määrä putosi viime vuonna alle 1 000:n.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos