Kynä sauhuten kohti kesää: Lauri Välimäki valmistelee jo innoissaan ensi vuoden näytelmää Korkeaojalla Halkeenkiven kesäteatterille - Elämänmeno - Sydän-Satakunta

Kynä sauhuten kohti kesää: Lauri Välimäki valmistelee jo innoissaan ensi vuoden näytelmää Korkeaojalla

Tähän se kesäteatteri tulee, uskokaa tai älkää! Lauri Välimäki fiilistelee Halkeenkiven näyttämöllä.

23.11.2017 18:00

Talvinen tuuli tuivertaa, mutta käsikirjoittaja-ohjaajalla on mielessä kesäinen teatterilava.

Lauri Välimäellä on jo lennokas lähtöidea ja nippu hauskoja kohtauksia ensi kesän näytelmään. Nyt hän alkaa punoa aineksia yhtenäisen tarinan muotoon.

Korkeaojalla toimivan Halkeenkiven kesäteatterin jatko oli vaakalaudalla vuonna 2013. Teatteri joutui pitämään välivuoden, kun ei löytynyt ohjaajaa eikä oikein sopivaa näytelmääkään.

Runsas kaksikymppinen huimapää Lauri Välimäki – syntyperäinen korkeaojalainen – päätti ryhtyä pelastusoperaatioon. Hän kirjoittaisi ja ohjaisi Halkeenkivelle näytelmän seuraavaksi vuodeksi. Syntyi maalaiskomedia Kyllä Peltoska hoitaa!, joka pureutui muun muassa vanhustenhoidon ongelmiin.

Juuri oman mainostoimistonsa perustanut Välimäki oli aiempina vuosina toiminut teatterin taustajoukoissa. Vuonna 2010 häntä oli pyydetty mukaan näyttelemään, ja seuraavat vuodet hän oli valmistanut muun muassa mainosmateriaalia ja rakentanut äänitaustoja.

–Ensimmäinen käsikirjoittamani ja ohjaamani näytelmä oli hyvin opettavainen kokemus. Porukka oli vaihtunut ja mukana oli paljon ensikertalaisia, mikä lisäsi vaikeustasoa, Välimäki kertoo.

–Tärkein opetus oli kuitenkin se, että asioilla on tapana järjestyä. Olen oppinut olemaan stressaamatta pienistä.

Ensi kesäksi on luvassa Vauvan valinta, Välimäen viides ohjaustyö ja neljäs oma käsikirjoitus.

–Olin jo päättänyt, etten kirjoita enää, mutta sitten työkaverini heitti idean kyläkaupasta näytelmän aiheena. Tämä tuntui niin inspiroivalta, että tekstiä alkoi syntyä heti. Mummoni on aikanaan pitänyt kyläkauppaa Korkeaojalla.

Vauvan valinnassa päähenkilö perustaa nykyaikaisen kyläkaupan maalaisympäristöön ja joutuu sovittamaan työnsä yksinhuoltajaisyyteen.

–Tutulla maalaiskomedialinjalla mennään, sillä sitä yleisö meiltä on tottunut odottamaan. Mukaan tulee ehkä vähän aiempaa enemmän draamallisia elementtejä.

Prosessi etenee tietyn aikataulun mukaan, joka on muodostunut Välimäelle viime vuosina rutiiniksi. Hän kirjoittaa näytelmän puoliväliin asti valmiiksi, minkä jälkeen on työryhmän tapaaminen tammikuussa.

–Saan silloin palautetta kirjoittamastani, mutta ennen kaikkea selviää, ketkä kuuluvat näyttelijäporukkaan. Meillä on se periaate, että kaikki halukkaat pääsevät mukaan, ja mielellään vielä niin, että roolihahmo ei vain käväise yhdessä kohtauksessa.

Välimäki siis joutuu tekemään muutoksia ja kursimaan loppunäytelmän kokoon huolehtien samalla siitä, että kaikille riittää rooleja. Tämä tuo huomattavia lisämutkia kirjoittamiseen.

–Miten rakentaa kohtauksista ehjä näytelmä niin, että siitä ei tule mitään kolmen tunnin epistolaa? Tämän kanssa jouduin taistelemaan viime vuonna.

Välimäki myöntää kirjoittavansa osan rooleista ikään kuin tilaustyönä joillekin tulevan projektin näyttelijöistä. Toisaalta tekisi mieli laajentaa tuttujen näyttelijöiden hahmoskaalaa, mutta moni haluaa samantyyppisen roolin vuodesta toiseen.

–Tällainen profiloituminen on täysin ymmärrettävää, kun on kyse harrastajanäyttelijöistä, Välimäki huomauttaa.

Tammikuun tapaamisen jälkeen Välimäki etenee asettaen deadlinen helmikuun loppuun. Silloin käsikirjoituksen on määrä olla valmis, ja treenit käynnistyvät lukuharjoituksilla. Harjoitustahti tihenee kevään edetessä, kunnes 27. kesäkuuta koittaa odotettu ensi-ilta.

Edellisen kolmen vuoden ajan näyttelijäkaarti on pysynyt suurin piirtein samana, mutta ensi kesäksi on tulossa enemmän vaihtuvuutta. Välimäki pitää uusien kasvojen ilmaantumista inspiroivana.

Parinsadan asukkaan kylästä riittää innokasta ja aktiivista porukkaa kesäteatteriin vuosi toisensa jälkeen. Korkeaoja inspiroi käsikirjoittaja-ohjaajaa myös kirjoitusvaiheessa.

–Kyllähän tällä kylällä on värikäs historia, josta ammentaa. Toisaalta tarkkailen ympäristöäni, kun kirjoittaminen on käynnissä, ja saatan napata jonkun kassajonossa kuulemani lauseen suoraan repliikiksi.

Vuoden 2017 Amatöörikähmijät-näytelmän työstöprosessi oli tavallistakin rankempi. Välimäellä piti siviilitöissä kiirettä, ja joutuipa hän viime hetken muutosten takia itsekin paikkaamaan yhtä näyttelijöistä. Ei siis ihme, että Välimäki harkitsi seuraavaksi vuodeksi luopumista tuplaurakasta.

Käsikirjoittamisen ja ohjaamisen yhdistelmä ei loppujen lopuksi ole niin työläs kuin mitä voisi kuvitella, Välimäki väittää. Ohjaaja tietää täsmälleen, mitä käsikirjoittaja on tarkoittanut.

–Siinä on yhtä iso urakka, jos tutustuu jonkun muun kirjoittamaan tekstiin ja alkaa sorvata siitä näytelmää. Sitä paitsi on erittäin vaikea löytää näytelmää, joka sopii juuri tälle porukalle.

Ahertajalle koittaa kaksi palkinnon hetkeä.

–Antoisinta on se, kun kädessä on valmis käsikirjoitus, ja se, kun näkee näytelmän valmiina.

Väkeä riitti kesän 2017 Amatöörikähmijät-näytelmän katsomossa.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos