”Sanottiin, että täytyy lähteä pois” – Liikuntakykynsä ALSille menettänyt Oiva Mäkitasku joutuu vaihtamaan hoivakotia toistamiseen - Elämänmeno - Sydän-Satakunta

”Sanottiin, että täytyy lähteä pois” – Liikuntakykynsä ALSille menettänyt Oiva Mäkitasku joutuu vaihtamaan hoivakotia toistamiseen

Oiva Mäkitaskun tyttärelle kerrottiin elokuun lopussa, että Oivan pitää muuttaa pois nakkilalaisesta hoivakodista, koska hänen hoitamisensa on niin kuormittavaa ja henkisesti raskasta. Kaava oli pitkälti samanlainen kuin Oivan edellisessä hoivakodissa Eurassa. ALS iski kymmenen vuotta sitten ensin peukaloon, sitten menivät kädet ja lopulta myös jalat.

ALSia sairastavan Oiva Mäkitaskun tytär Sallamaari Mäkitasku sai elokuussa tiedon, että isän pitää muuttaa pois Attendon Nakkilassa sijaitsevasta hoivakoti Keinulasta.

10.10. 9:00

Oiva Mäkitaskun, 62, kodin seinällä on kuvia lemmikeistä. Suuren taulun viereen on kiinnitetty paperilappuja.

Isoilla kirjaimilla ohjeistetaan esimerkiksi hengitystä avustavan kaksoispaineventilaattorin käytöstä. Se on elintärkeää, sillä Mäkitaskun sairastama ALS rappeuttaa lihaksia ohjaavia hermosoluja.

Kädet ja jalat ovat jo lakanneet toimimasta.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos