Ovatko haitalliset vieraslajit vallanneet kiinteistösi? Toukokuussa voi hakea avustusta talkoilla tehtävään vieraslajien torjuntaan

Tarvitaanko lähiympäristössäsi vieraslajien torjuntaa? Onko sinulla mielessä vieraslajihanke, mutta kumppanit ja rahoitus uupuvat? Vieraslajien torjuntaan ja erityisesti talkoisiin suunnattu avustushaku on auki 19.5.2023 saakka.

Lupiineja poistettiin 2022.

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa tehostaa haitallisten vieraslajien torjuntaa. Avustushaku vieraslajien torjuntatalkoisiin on avoinna toukokuun puoleen väliin asti. Tavoitteena on vahvistaa kuntien, kansalaisjärjestöjen ja yritysten yhteistyötä haitallisten vieraslajien torjunnassa ja edistää toimenpiteitä, joilla hävitetään lajien esiintymiä ja estetään niiden leviämistä, kertovat ely-keskukset yhteisessä tiedotteessaan.

Avustusta voidaan myöntää vuoden 2023 torjuntatalkoiden kustannuksiin.

”Vieraslajien torjunnan talkoita avustetaan vain tänä vuonna.”

Avustusta voidaan myöntää vuoden 2023 torjuntatalkoiden kustannuksiin.

”Aluksi kannattaa selvittää, kuinka laajasti haitallista vieraslajia esiintyy ja onko lähialueilla useampia esiintymiä, joita voitaisiin kustannustehokkaasti hoitaa talkoilla samalla kertaa. ely-keskus tarjoaa neuvontaa vieraslajien torjuntaan, hankkeiden suunnitteluun sekä mahdollisten yhteistyökumppaneiden kohtaamiseen. Ota rohkeasti yhteyttä, kannustaa ely-keskusten valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta.

Fakta

Avustusta voidaan myöntää, jos:

  • Talkoilla torjutaan haitalliseksi säädettyä vieraslajia, eli kasvi- tai eläinlajia, joka sisältyy joko kansalliseen tai EU:n vieraslajiluetteloon.

  • Talkoohanke toteuttaa haitallisten vieraslajien hallintasuunnitelmia siten, että kohteena on alue, jossa haitallista vieraslajia on suunnitelman mukaan ensisijaisesti torjuttava. Etusijalla ovat useampia tällaisia alueita sisältävät talkoot eli niiden tulisi olla alueellisesti mahdollisimman kattava sekä talkoissa käytetään suunnitelmassa suositeltuja torjuntatoimenpiteitä tai –menetelmiä.

  • Talkoissa on mukana useita toimijoita (kunnat, kansalaisjärjestöt, muut julkiset ja yksityiset yhteisöt)

  • Talkoot sisältävät toimenpiteitä, joilla hankkeen tuloksellisuutta voidaan seurata.

Talkooavustusta voivat hakea erityisesti kunnat, mutta myös yhdistykset, yritykset ja muut yhteisöt. Avustukset on tarkoitettu erityisesti isompien ja vaikuttavuudeltaan mahdollisimman laajojen hankekokonaisuuksien rahoittamiseen. Avustuksia ei siksi myönnetä yksityishenkilöille tai yksittäisille toimijoille, kuten asunto-osakeyhtiöille.

Talkooavustusta voidaan myöntää toteutuneita talkookustannuksia vastaava määrä. Omarahoitusosuutta ei vaadita.

Vieraslajien torjunta hyödyttää koko paikkakuntaa ja aluetta edistäen myös alkuperäisten lajien palautumista käsitellyille alueille.

”Alkuperäiskasveja kasvavat elinympäristöt edistävät luonnon monimuotoisuutta, virkistävät asukkaita, ja tekevät koko alueesta houkuttavan”, toteaa Reima Leinonen.

Vieraslajien torjunnan talkoita avustetaan vain tänä vuonna.

Avustusta haetaan 19.5.2023 mennessä Kainuun ely-keskuksesta, jolla on valtakunnallinen ely-keskusten vieraslajitehtävien koordinaatiovastuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos