Valkoinen lakki verkon välityksellä: Nettilukion itsenäinen työtahti sopi nakkilalaiselle Milma-Emilia Kumpulaiselle

Mikko Elo
Valkoinen lakki verkon välityksellä: Nettilukion itsenäinen työtahti sopi nakkilalaiselle Milma-Emilia Kumpulaiselle

Milma-Emilia Kumpulainen on saanut palikat paikalleen valkolakin arvoisesti. Nyt on aikaa yhteiseen leikkiin Amelia-tyttären kanssa.

Mikko Elo

Vakituinen työpaikka, perhe-elämä, haave valkolakista – siinä kolme asiaa, joiden yhdistäminen on ajankäytön kannalta vaikeaa.

Näin arveli aluksi myös nakkilalainen merkonomi Milma-Emilia Kumpulainen. Hän alkoi käydä Porin aikuislukiota, mutta aikataulut menivät liian usein ristiin. Kumpulainen ei ehtinyt läheskään kaikille tunneille.

Porissa oli kuitenkin mahdollisuus käydä joitakin kursseja verkossa, mikä sopi Kumpulaiselle hyvin. Hän innostui etsimään muiden lukioiden verkkokurssitarjontaa ja törmäsi Otavan Opiston Nettilukioon – mahdollisuuteen käydä koko lukio omaan tahtiin verkossa.

Kumpulainen aloitti lukion käymisen internetin välityksellä vuoden 2016 alussa, pohjanaan muutama Porissa suoritettu kurssi. Nyt hän on valmistunut ylioppilaaksi alle kahdessa vuodessa.

–Tulin töistä kotiin ja vietin aikaa tyttäreni Amelian kanssa. Usein tein läksyjä samalla kun hän piirsi. Kun Amelia meni nukkumaan, alkoivat lukio-opinnot toden teolla ja jatkuivat yötä myöten, Kumpulainen kertoo.

25-vuotias Kumpulainen on innoissaan, kun haave on totta.

–Kahteen vuoteen ei ollut vapaa-aikaa. Nyt voi ottaa rennommin ja nauttia perhe-elämästä.

Viisivuotias Amelia on iloinen, kun läksyt ovat loppuneet. Nyt äiti ehtii piirtämään hänen kanssaan.

Otavan Opiston Nettilukiossa opiskeluun käytetään opiston itse kehittämää Muikku-oppimisympäristöä.

Otavan Opiston Nettilukiossa opiskeluun käytetään opiston itse kehittämää Muikku-oppimisympäristöä.

Nettilukiossa on mahdollisuus käydä kursseja kahdella tavalla. On ryhmäkursseja, joissa opiskelijat ovat tiettyyn aikaan verkossa ja joissa on yhteisiä videotunteja opettajan kanssa. Sitten on non stop -kursseja, joita opiskelija voi käydä aivan omaan tahtiinsa.

Jälkimmäiset sallivat täysin vapaan ajankäytön, mutta vaativat itsenäisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Tämä sopi Kumpulaiselle, joka kävi valtaosan kursseista joustavalla non stop -menetelmällä.

Kullakin kurssilla oli tietty määrä tehtäviä, jotka kaikki oli suoritettava. Lisäksi osallistujan täytyi pitää kurssipäiväkirjaa, jossa hän kertoi vastuuopettajalle kurssin etenemisestä.

–Tässä menetelmässä pystyin etenemään haluamaani tahtiin – suorittamaan jonkun kurssin kahdessa viikossa ja toisen kolmessa kuukaudessa. Halutessani pystyin käymään vaikka matematiikan, biologian ja historian kursseja yhtä aikaa. Vastuuopettaja oli helposti tavoitettavissa sähköpostitse tai puhelimitse, jos tuli pulmia.

Vaikeinta oli itsenäisyyden varjopuoli – Kumpulainen ei tavannut kertaakaan kasvokkain opiskelijakavereita tai opettajia.

–Joskus tuli äkillinen tilanne, jossa olisin tarvinnut apua, ja opettajan sähköpostivastausta joutui odottamaan seuraavaan päivään.

Kurssimateriaaleista löytyi avuksi tehtäviin muun muassa video-opastusta sekä linkkejä erilaisiin artikkeleihin. Kumpulainen tottui hakemaan apua myös muualta verkosta, kuten sanakirjapalveluista ja opetus.tv -sivuston videoista.

Nettilukion Muikku-oppimisympäristöä Kumpulainen kehuu vuolaasti. Teknisiä ongelmia ei ilmennyt missään vaiheessa.

–Muikku vaatii nettiselaimen, sillä mobiililaitteilla se ei ole kovin kätevä.

Otavan opisto sijaitsee fyysisesti Mikkelissä, mutta Kumpulainen ei joutunut matkustamaan sinne edes yo-kirjoitusten ajaksi, vaan suoritti ne Harjavallan lukiossa.

–Historiasta sain parhaan arvosanani, ja muutkin kehtaan näyttää sukulaisille.

Otavan Opiston Nettilukio

Nettilukio on toiminut osana Otavan Opiston aikuislukiota Mikkelissä vuodesta 1997 saakka.

Tuolloin opinnot aloitti 13 lukiolaista. Nyt heitä on yli 600.

Koulu on auki ja kaikki kurssit saatavilla koko ajan.

Opiskelua ei ole sidottu lukukausiin tai jaksoihin, ja kurssimateriaalit ovat kaikille avoimia.

Osaaminen osoitetaan oppimistehtävissä ja -päiväkirjassa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio