Näin kommentoit Sydän-Satakunnan artikkeleita

Sydän-Satakunta toivoo keskusteluun rakentavia ja ymmärrystä lisääviä kommentteja.

Sydän-Satakunnan artikkelien yhteydessä on mahdollista kommentoida artikkeleiden sisältöä ja käydä keskustelua niihin läheisesti liittyvistä aiheista. Marraskuusta 2020 alkaen artikkeleita on voinut kommentoida vain kirjautuneena. Uskomme kirjautumisen parantavan keskustelua.

Rohkaisemme nimimerkeissä oman nimen käyttöä: se tekee keskustelusta avoimempaa. Toivomme, että keskustelua käytäisiin ystävällisessä ja ymmärtävässä hengessä.

Miksi Sydän-Satakunta julkaisee kommentteja verkossa?

Keskustelu vie maailmaa eteenpäin. Uskomme, että avoin näkemysten vaihto lisää ymmärrystä siitä, miten muut maailman näkevät. Rakentava kritiikki ja hyvät argumentit parantavat myös yhteiskunnallisia päätöksiä. Tätä keskustelua Sydän-Satakunnan lukijat voivat käydä verkon keskustelupalstalla ja mielipidekirjoituksin. Kommentteja voidaan julkaista myös Sydän-Satakunnan painetussa lehdessä.

Julkaistaanko kaikki puheenvuorot?

Kommentit ovat osa Sydän-Satakunnan sisältöä, josta olemme vastuussa myös lain edessä, ja jota haluamme toimittaa huolella. Toimitustyö tarkoittaa valikointia. Toisin kuin sosiaalisessa mediassa Sydän-Satakunnassa kaikki viestit luetaan läpi etukäteen ja julkaistaviksi valitaan vain ne, jotka vievät keskustelua asiallisesti eteenpäin. Puheenvuorosi ei tämän vuoksi ilmesty sivustolle välittömästi — tai ei välttämättä lainkaan. Tavoite on, että valikoinnin tuloksena syntyisi hyvätapaista ja ajatuksia herättävää keskustelua.

Millaisia puheenvuoroja julkaistaan?

Rakentavia, kohteliaita ja perusteltuja. Tässä muutama yksinkertainen sääntö:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta.

  • Perustele näkemyksesi.

  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa.

  • Ole kohtelias ja rakentava.

  • Älä nälvi, ivaa, leimaa tai vääristele.

Mitä ohjeet tarkoittavat käytännössä?

Sydän-Satakunnan artikkelien kommentit ovat osa verkkojulkaisua. Siksi kommentteja ei lähtökohtaisesti poisteta kuin poikkeustapauksissa.

MUISTA LAKI JA HYVÄT TAVAT: Julkaisemisen rajoja asettaa myös laki. Esimerkiksi kunnianloukkaus, kiihotus kansanryhmää vastaan tai yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ovat rikoslain nimekkeitä. Vaikka viestisi ei näyttäisikään rikkovan lakia, se voi rikkoa hyvää tapaa. Pidä mielessä myös seuraavat asiat, joista yksikin estää koko kommentin julkaisun:

  • Älä yllytä vainoon tai leimaa ihmisiä uskonnon, syntyperän tai muun ominaisuuden perusteella.

  • Älä hauku tai halvenna millään tavalla, edes epäsuorin vihjauksin.

  • Mieti, ennen kuin nimeät ihmisen. Esimerkiksi rikostapauksissa julkaisemme nimiä vain silloin, kun ne on kerrottu uutisessa. Rikosten ja onnettomuuksien uhrien ja uhrien omaisten nimiä ei julkaista, ellei niitä ole mainittu uutisessa.

  • Vältä yksittäisen ihmisen elämään liittyvien yksityisten tietojen julkaisua, ellei näitä tietoja ole jutussa.

  • Älä kirjoita kommenttiisi puhelinnumeroita, sähköpostiosoitteita tai muita yhteystietoja, emme julkaise niitä.

  • Älä ilakoi toisten onnettomuuksilla, vastoinkäymisillä tai sairauksilla.

  • Älä kiroile tai käytä alatyyliä.

  • Älä mainosta — jätämme mainosmaiset kirjoitukset julkaisematta.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos