Satakunnassa ei ole todettu tällä viikolla ensimmäistäkään koronatartuntaa - Koronavirus - Sydän-Satakunta

Satakunnassa ei ole todettu tällä viikolla ensimmäistäkään koronatartuntaa – Tämän takia testi voi antaa väärän negatiivisen tuloksen

”Vaikka koronavirustestin tulos jäisikin negatiiviseksi, tulee edelleen noudattaa yleistä suositusta ja pysyä kotona hengitystieinfektion oireiden ajan”, muistuttaa Satasairaalan infektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen.

28.4.2020 18:10 | Päivitetty 28.4.2020 18:11

Satakunnassa ei ole todettu maanantain ja tiistain kuluessa yhtään uutta covid-tartuntaa, kertoo Satasairaalan infektioyksikön osastonylilääkäri Tuomas Nieminen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Satakunnassa on todettu tähän menenssä kaikkiaan 51 tartuntaa, joista 50 satakuntalaisilla henkilöillä. Yksi tartunta on todettu ulkomaan kansalaisella.

Tällä hetkellä yksi potilas on Satakunnassa teho-osastolla ja yksi pandemiaosastolla.

Nieminen ottaa kantaa tiedotteessa kantaa myös koronatestien luotettavuuteen, mikä on heräöttänyt viime aikoina julkista keskustelua.

Akuutin covid-infektion diagnostiikassa tulee hänen mukaansa käyttää niin sanottua PCR-testiä, jossa yleensä nenänielusta otetusta limakalvonäytteestä pyritään osoittamaan uuden koronaviruksen geeniperimää.

– Satakunnan alueella näytteistä tehtävät tutkimukset ovat itsessään hyvin luotettavia ja löytävät näytteestä herkästi hyvinkin pienen virusmäärän.

Virusta löytyy Niemisen mukaan suurimmalta osalta potilaista nenänielusta taudin alkuvaiheessa ja sen ensimmäisten päivien aikana. Taudin kestettyä yli viikon, jolloin mahdolliset pahenemisvaiheetkin saattavat usein ilmentyä, voi nenänielu olla kuitenkin elimistön puolustusjärjestelmän ansiosta jo viruksesta vapaa. Tällöin testi ei pysty tautia aina enää löytämään.

– Kyseessä ei ole vika testimenetelmässä, vaan se johtuu koronavirusinfektion luontaisesta käyttäytymisestä. Joskus tutkimuksen uusiminen voi olla aiheen vahvassa tautiepäilyssä etenkin osastohoitoon joutuvilla potilailla. Osuvuuden parantamiseksi näyte voidaan pyrkiä tuolloin ottamaan myös alahengitystienäytteestä.

Vasta-ainetestit ovat tässä vaiheessa Niemisen mukaan lähinnä tutkimuskäytössä. Vasta-ainetesti muuttuu positiiviseksi aikaisintaan yli viikon sairastamisen jälkeen, eli vasta-ainetutkimuksella ei yleensä pystyttäisi diagnosoimaan tai poissulkemaan tautia oireisena aikana.

– On huomattava, että vaikka koronavirustestin tulos jäisikin negatiiviseksi, tulee edelleen noudattaa yleistä suositusta ja pysyä kotona hengitystieinfektion oireiden ajan. Tällöin mahdollinen väärä negatiivinen testitulos ei johda taudin leviämiseen.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos