MainosKokemäen kaupunki

Akkutehdas Kokemäelle? – Toteutuessaan tehdashanke toisi Kokemäelle noin 400 uutta teollista työpaikkaa

Lokakuussa 2021 Kokemäen kaupunki ja Æsir Technologies Inc. julkistivat aiesopimuksensa akkumateriaalitehtaan ja mahdollisesti myös akkutehtaan rakentamisesta Kokemäelle. Tehtaan työllistävä vaikutus kaupungille ja sen ympäristölle olisi välillisesti satoja työpaikkojakin suurempi.

Uutta akkumateriaalitehdasta suunnitellaan rautatien ja valtatien läheisyyteen.


12.11.2021 12:35

Kokemäelle suunniteltavan akkumateriaalitehtaan on aluksi tarkoitus palvella yhtiön Yhdysvaltoihin rakennettavaa NiZn-akkuja valmistavaa tehdasta. Yhtiön suunnitelmissa on rakentaa myöhemmin toinen akkutehdas Eurooppaan palvelemaan tämän alueen markkinoita.

Euroopan akkutehdas sijoittuisi ensin rakennettavan akkumateriaalitehtaan yhteyteen Kokemäelle. Tehtaassa valmistettavat uudentyyppiset NiZn-akut soveltuvat käytettäväksi litiumioniakkuja turvallisemmin esimerkiksi datakeskuksissa, telekommunikaatiojärjestelmissä, lentokoneissa, sairaaloissa, laivoissa ja liikkuvissa raskaissa off-road -koneissa, sillä niihin ei liity tulipaloriskiä.

Kaupunginjohtaja Teemu Nieminen ja Æsir Technologies Inc:n edustajat Craig Wilkins ja Ari Virtanen.

Kokemäki on sijainniltaan oivallinen maaseutukaupunki tämän tyyppiselle tehdashankkeelle. Kaupunki pystyy tarjoamaan tehtaalle laajan, teolliseen toimintaan soveltuvan alueen rautatien ja valtatien varrelta läheltä kaupungin kaikkia palveluja. Valtatie kakkosen varren teollisuusvyöhyke Porin satamasta Huittisiin tarjoaa myös laajan kirjon oheispalveluita, joita uusi akkumateriaaliteollisuus tarvitsee.

”Hanke on merkittävä koko Satakunnan näkökulmasta ja tuo elinvoimaa koko alueelle. Ilman Satakunnan vahvuuksia ja olemassa olevaa infraa hankkeen toteuttaminen ei olisi mahdollista”, toteaa Kokemäen kaupunginjohtaja Teemu Nieminen.

Akkutehdas Kokemäelle

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan akkumateriaalitehdas.

Tehdas tuottaa raaka-ainetta akkutehtaille Yhdysvaltoihin.

Yhtiö suunnittelee akkutehdasta Kokemäelle akkumateriaalitehtaan viereen.

Kyseessä on NiZn-akut, joihin ei liity tulipaloriskiä.

Hankkeen työllisyysvaikutus on merkittävä, noin 400 uutta teollista työpaikkaa.

Aiesopimus käynnistää varsinaisen suunnittelutoiminnan hankesuunnitelmineen, kaavoituksineen ja ympäristövaikutusten arviointeineen. Suunnitelmien toteutuminen varmistuu vasta rahoituspäätösten myötä, kun suunnitelmat ovat valmiina.

Prizztech Oy on ollut mukana prosessissa Kokemäen kaupungin tukena tuottamassa tehdashanketta suunnittelevalle yritykselle tietoa alueen vahvuuksista ja järjestämällä tapaamisia eri tahojen välillä. Myös itsenäisenä yrityskehittäjänä toimivan Ari Virtasen rooli on ollut hankkeessa merkittävä.

”Kaupungin näkökulmasta on ollut ensiarvoisen hyvä asia se, että olemme voineet hyödyntää Prizztech Oy:n henkilöstön erityisosaamista ja heidän suhteitaan teollisuuteen ja eri viranomaisiin sekä ministeriöihin”, kehuu Nieminen.

Kokemäen kaupunki saa jatkossakin Prizztech Oy:n kokonaisasiakkaana apua hankkeen eteenpäin viemisessä. Yhdysvalloista käsin toimiva Æsir Technologies Inc. tarvitsee paikallisten toimijoiden apua löytääkseen oikeat kumppanit myös hankkeen suunnittelu- ja toteutusvaiheessa.

Kiinnostuitko? Lisätietoja tehdashankkeesta

Teemu Nieminen, Kokemäen kaupunginjohtaja, 040 488 6100, teemu.nieminen@kokemaki.fi

Tero Patoranta, yrityskehittäjä, Prizztech Oy, 044 720 4641, tero.patoranta@prizz.fi

Lue myös:

Kokemäellä aukesi uusi päiväkoti – Kaupunki haluaa panostaa varhaiskasvatukseen

Antaisitko palan vapaa-ajastasi ja lähtisit vapaaehtoiseksi hyvinvointikaveriksi?

Lue myös: