MainosKokemäen kaupunki

Maria muutti Helsingistä Kokemäelle ja työllistyi kuntakokeilun avulla

Luontoa ja rauhaa kaivannut Maria Kortelainen jätti syyskuussa Helsingin taakseen ja muutti Kokemäelle Kauvatsan kylään ilman minkäänlaista aiempaa yhteyttä kaupunkiin. Vain muutaman kuukauden jälkeen uudesta kotikunnasta löytyi työpaikka työllisyyden kuntakokeilun kautta.

Työllisyyden kuntakokeilussa työllisyyspalveluiden asiakkaalle nimetään oma vastuuvirkailija, jonka kanssa asioida.


28.2.2022 13:44

Kauvatsalle muuttaessaan Kortelaisella oli takanaan kahden vuoden työttömyysjakso. Ensimmäisinä päivinään kokemäkeläisenä entinen helsinkiläinen pistäytyi huoltoasema Gulffille ja tutustui huoltoaseman omistajaan, Miraan, josta tuli myöhemmin hänen pomonsa.

“Joulukuussa aloitin kuntakokeilun kautta kahden kuukauden mittaisessa työharjoittelussa huoltoasemalla. Vaikka minulla ei ollut kokemusta kahvilassa työskentelystä, saati sitten autoista, olin halukas oppimaan ja sillä tiellä ollaan”, kertoo Kortelainen.

Työharjoittelijasta työntekijäksi

Uransa kampaamoissa ripsiteknikkona tehnyt Kortelainen oppi harjoittelussa paljon niin kahvion puolella työskentelystä kuin autojen huoltamisestakin. Opit kantoivat, sillä työharjoittelun päättymisen lähentyessä Kortelaista pyydettiin jatkamaan osa-aikaisena työntekijänä.

Maria Kortelainen nauttii työarjestaan.

“Sain jatkaa töissä työllisyyden kuntakokeilun kautta palkkatuella. Nyt työskentelen osa-aikaisesti kolme kuukautta ja keväällä on tiedossa vielä lisää työtunteja. Siirtymä työharjoittelijasta palkkatuella työskenteleväksi sujui jouhevasti kuntakokeilun virkailijan avustuksella. Olen viihtynyt työssäni todella hyvin ja saanut myös vastuuta”, Kortelainen iloitsee.

Työllisyyden kuntakokeilussa jokaiselle työttömälle työnhakijalle nimetään oma vastuuvirkailija. Oman yhteyshenkilön kanssa on ketterää asioida, ja asiakas saa entistä tehostetumpaa tukea työllisyys- ja koulutusasioihin.

“On todella hienoa, että tiedän kenen puoleen voin ongelmissa kääntyä. Asioita ei tarvitse jäädä murehtimaan yksin, vaan tuki ja apu on helposti saatavilla.”

Onnistunutta aktivointia

Työllisyyden kuntakokeilu Kokemäellä on ollut valtavan onnistunut. Kokeilun aktivointiaste on ollut yli 50 prosenttia, mikä on reippaasti esimerkiksi Satakunnan keskiarvoa korkeampi.

“Aktivointiasteella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon työttömiä työnhakijoita on saatu työllistettyä tai aktivoitua johonkin sellaiseen toimintaan, mikä edesauttaa työllistymistä. Työntekijöitä on ohjattu esimerkiksi työkokeiluun, kuntouttavaan työtoimintaan, työskentelemään palkkatuella tai opintojen pariin”, kertoo Kokemäen kaupungin työvoima-asiantuntija Kirsi Kujansuu.

Kujansuu arvioi, että Kokemäellä onnistuneen kuntakokeilun takana on vuorovaikutus asiakkaiden kanssa ja toimiva tiimi kuntakokeilussa. Kuntakokeilu on saanut paljon hyvää palautetta niin työnhakijoilta kuin yrityksiltäkin.

“Erityisesti työllisyyden hoidon palveluiden siirtyminen Harjavallasta omaan kuntaan on saanut kiitosta. Myös kokemäkeläiset yrittäjät ovat löytäneet meidät hyvin, tälläkin hetkellä on avoinna paljon paikkoja, joihin päivittäin etsimme sopivia työnhakijoita.”

Fakta

Työllisyyden kuntakokeilu

  • Kokemäki on mukana työllisyyden kuntakokeilussa, jossa julkisen työvoima- ja yrityspalvelulain mukainen palvelunohjaus ja neuvonta siirtyivät määräaikaisesti kaupungin vastuulle. Satakunnasta kokeilussa on mukana Kokemäen lisäksi Pori ja Ulvila.

  • Keväästä 2021 asti suurta osaa kokemäkeläisistä työttömistä työnhakijoista on palveltu Kokemäen työllisyyspalveluiden tiloissa Harjavallan TE-toimiston sijaan. Kokeiluun piirissä ovat kaikki muut paitsi ansiosidonnaista päivärahaa saavat työttömät työnhakijat.

  • Tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.

  • Toteutus 1.3.2021–30.6.2023

Lue myös:

Kokemäki kouluttaa ja osaa yhteishenkeä unohtamatta – Tutustu kaupungin oppilaitoksiin

Iiris muutti työn perässä Kokemäelle – ”Rekrytointia ei paljon näppärämmäksi voi tehdä”

Esa Mäellä on näkemys, miten menestyä pikkukaupungissa – yrittäjäpalkinto perheyritykseen

Lue myös: