MainosKokemäen kaupunki

Postikorttimaisemat, kalasääski, kesäkahvila – ja kolme muuta hyvää syytä lähteä kesäpäivänä joelle

Joelta katsottuna saa uuden näkökulman kaupunkiin. Monipuolista vesistöä pitkin onnistuvat lyhyet päivämelonnat tai pidemmätkin retket. Lue vinkit hyvistä lähtöpaikoista ja reiteistä.

Koe Kokemäki joelta. Kuvankauniista jokiluonnosta riittää ammennettavaa kesäpäiviin.


3.6. 9:29

Praasun ranta Risteellä on mainio paikka melontaretken lähdölle. Tyyni vedenpinta heijastaa jokivarren maisemat ja aurinko hellii kesäretkeilijää. Ota täältä nokka kohti Kokemäenjoen yläjuoksua, kun haluat kokea joen kapeampia uomia.

Vinkki: Noin 5 kilometrin melontaretki: Lähde Praasun rannasta ja kierrä Vitikkalan saari.

Pahakosken sillalta ei kauaa tarvitse kauhoa, kun silmiin siintää Vitikkalan saaressa sijaitseva Vitikkalan rustholli. Kartanon päärakennuksessa sijaitseva Cafe Vitikkala avautuu yleisölle juhannuksena ja palvelee heinäkuun loppuun asti viikonloppuisin. Kanootin tai veneen saa kiinni laituriin jokikahvilassa piipahduksen ajaksi. Hevoset ovat kuuluneet tämän jokimaiseman varren pelloille jo vuosisatojen ajan.

Historiallinen Vitikkalan Rusthollin kartanomiljöö avautuu joelta upeana. Cafe Vitikkala avautuu juhannuksena ja palvelee heinäkuun loppuun asti viikonloppuisin. Tarkistathan tarkemmat aukioloajat kahvilan somekanavista tai nettisivulta.

Kohti kansallispuistoa

Matka jatkuu kohti Kyttälää. Toisella puolella jokea on Kiettareenluoto, jonka pidemmästä melontavaelluksesta haaveileva voi suunnitella kiertävänsä. Rannoilla saattaa nähdä historian jäänteitä alueella toimineesta sahasta. Yksi niistä on liuku, jota pitkin tukkeja vieritettiin uitettavaksi jokeen. Veneilijöiden kannattaa varoa uppotukkeja edelleen. Omaa jälkeään maisemaan jättävät majavat. Kaatunut puu poikineen joen rannoilla on talttahampaan tekosia.

Tiesitkö? Kiettare on Kokemäenjoen ja koko Satakunnan suurin saari.

Ohoh – pian taivaalla kaartaa kalasääski. Näyttävän kokoinen petolintu lentää kohti linnustostaan tunnettua Puurijärvi-Isosuon kansallispuistoa. Retkiruoan voi valmistaa ulkotulilla nuotiopaikalla, jonka löytää Kokemäenjoelta haaroittuvan Ala-Kauvatsanjoen varrelta. Vieressä laiduntaa lehmiä – ammuu!

Tältä laiturilta pääset nousemaan Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston reiteille.

Nuotiopaikka tarjoaa ihanan levähdyspaikan vesiliikkujalle.

Ilmeikäs ja monimuotoinen

Oranssit merkit varoittavat vesillä liikkujaa kivistä.

Kiemurainen Kokemäenjoki yllättää vaihtelevilla näkymillään. Alavat suistot ja peltomaisemat vaihtuvat jyrkkiinkin kalliorantoihin. ”Ollaanko todellakin joella?”, voi vesiretkeilijä ihmetellä lukuisten saarten ja yhä levenevän uoman keskellä. Rantapenkereillä asutaan ja vietetään kesämökkielämää. Maisema on kuin postikortti Suomesta.

Pysähdy ihastelemaan kuvankaunista jokimaisemaa.

3 x miksi

Kesäpäivä Kokemäenjoella

1. Löydä uutta! Kotiseutu tulee tutuksi uudesta vinkkelistä.

2. Saa hyvä fiilis ulkoilmasta, liikunnasta ja luonnosta – saatat vaikka bongata majavan!

3. Kerää elämyksiä, ja jaa kotiseuturakkaus kuvina somessa – lisää hashtag #koekokemäki

Innostu lisää – katso videoita venereiteistä

Säpilän riippusilta on kunnostettu lähivuosina hienoksi talkoovoimin.

Frouvanluodon ja Koivusaaren ohitus kohti yläjuoksua tietää siirtymistä joen leveämpiin osiin. Pian 126 metriä pitkä Säpilän riippusilta vavahduttaa vesiperspektiivistä. Vuonna 1950 rakennettu ja 2019 kunnostettu kevyen liikenteen silta on suosittu nähtävyys ja pyöräilylenkkikohde.

Vinkki: Melo Praasun rannasta alajuoksuun katsomaan Säpilän riippusiltaa. Matkaa kertyy edestakaisin noin 10 km.

Ali-Ketolan tilalta voi vuokrata kanootin koko päiväksi.

Täydellinen lomapäivä joella

Toinen kätevä lähtöpaikka melontaan on Ali-Ketolan tila. Lämpimänä kesäpäivänä joella voisi viettää koko päivän. Vaikka näin: Vuokraa kanootti koko päiväksi ja pakkaa mukaan uintivarusteet ja maukkaat retkieväät.

Pälpälän uimaranta.

Oppaana Kokemäenjoella toimi Kalle Syrjänen.

Melo alajuoksuun ohi Levonsaaren ja Harolanluodon kohti Pälpälää. Joenlahden nipukassa on Pälpälän uimaranta, jonne rantautua ja pulahtaa virkistävään veteen. Rannalla rentoutumisen jälkeen voi paluumatkalla lipua vielä laittamaan retkievästä Raition laavulle.

Vinkki

Innostuitko melonnasta?

Tiedustele kanootin tai kajakin vuokrausta täältä:

  • Mieluummin järvimaisemiin? Tutustu Pitkäjärven aktiviteetteihin

Tutustu melontakarttoihin, ja lähde kokemaan kesäelämys joella.

Lue myös:

Kokemäen kaupunki on Satakunnan toinen – tutustu toimiin hienon tuloksen takana

Kokemäen kaupungin ilmasto-ohjelma on edennyt suunnitelmien mukaan – Ohjelma tukee kaupungin uutta strategiaa

35 miljoonan muovikassin verran säästettyä muoviroskaa – Kestävää liiketoimintaa Kokemäellä

Lue myös: