MainosKokemäen kaupunki

Frisbeegolfia pelataan yhä enemmän – Kokemäellä on paljon uusia harrastajia

Frisbeegolfin suosio on kasvanut viimevuosina hurjasti koko maassa. Kokemäellä on loistavat mahdollisuudet harrastaa frisbeegolfia ja kehittyä lajissa.

Pitkäjärven 18-väyläinen rata tunnetaan yhtenä Satakunnan parhaista frisbeegolf-radoista.


16.6. 12:46

Kokemäkeläinen Niko Kiuru on pelannut frisbeegolfia aktiivisesti keväästä 2020 asti. Tuolloin koulu muuttui etäkouluksi ja muut urheiluharrastukset jäivät tauolle. Laji vei nopeasti mennessään, ja nyt lukiossa opiskeleva Kiuru kilpailee jo toista vuotta pääasiassa amatööritasolla.

”Olen pelannut frisbeegolfia jo lapsena, mutta jalkapallo, jääkiekko ja muut urheiluharrastukset ovat vieneet eniten aikaani ennen koronaa. Kun koronasulut rajoittivat tuttua arkea, aloimme pelailla frisbeegolfia kavereiden kanssa”, Kiuru kertoo.

Myös Kiurun isoveli oli harrastanut lajia jo pidempään ja kilpaillut lajin parissa. Inspiraatio kilpailemiseen syntyikin isoveljen innostamana. Paikallinen frisbeegolfseura Friba-Tikat ry tarjoaa harrastajille järjestäytyneempää toimintaa, kuten kisoja, harjoituksia ja frisbeegolfmatkoja.

Lajin aloittamiseksi ei vaadita paljoa. Riittää, kun hankkii muutaman edullisen kiekon ja lähtee kokeilemaan!

”Liityin Friba-Tikkoihin jo ensimmäisen pelikesän aikana. Seuratoiminnan kautta olen saanut uusia heittokavereita ja päässyt osallistumaan viikkokisoihin, joita juuri seurat järjestävät”, Kiuru kuvailee.

Suomessa valtaosa pelaajista pelaa amatööritasolla, mutta myös pro-tason kilpailijoita löytyy. He edustavat samalla myös koko maailman huippupelaajia. Kiuru kehottaa lajista kiinnostuneita lähtemään rohkeasti radalle.

”Lajin aloittamiseksi ei vaadita paljoa. Riittää, kun hankkii muutaman edullisen kiekon ja lähtee kokeilemaan! Myös kisoihin voi lähteä, vaikka olisi vasta aloittanut lajin. Seurojen järjestämissä viikkokisoissa on aina mukana monen tasoisia pelaajia, ja mukaan mahtuu myös uusia harrastajia”, Kiuru vakuuttaa.

Heittokäsi kuntoon golfhallissa

Yksi Kokemäen liikuntapaikkojen erikoisuuksia on Pitkäjärvellä sijaitseva golfhalli, jossa niin golfin kuin frisbeegolfin harrastajat pääsevät treenaamaan ympäri vuoden. Hallin 70 metriä pitkä tekonurmi palvelee myös pesäpalloilijoita. Kiuru on hyödyntänyt hallia etenkin talviharjoittelussa.

”Varsinaisen heittämisen kehittäminen tapahtuu talvisin halliolosuhteissa ja kenttätreeneissä. Puttailu kuuluu lähes jokapäiväiseen harjoitteluun ympäri vuoden. Kesällä heittotekniikoiden kehittäminen on vähemmällä, kun pääasiassa kierretään ratoja kavereiden kanssa ja kilpailuissa”, Kiuru kertoo.

Hallissa harjoittelu on tärkeää etenkin omien heittotekniikoiden kehittämisen kannalta, sillä halliolosuhteissa frisbeekiekon käyttäytymisen havaitsee paremmin.

Golfhallin yhteydessä toimiva tarvikemyymälä Fribaki Oy on erikoistunut frisbeegolftarvikkeisiin. Valikoimasta löytyy yli 5000 kiekkoa ja muita tarvikkeita, kuten kiekkoreppuja.

”Valikoimastamme löytyvät kiekot niin aloittelijoille kuin ammattimaisemmin frisbeegolfia pelaaville. Laji on helppo aloittaa, sillä vauhtiin pääsee jo muutaman kymmenen euron kiekkosetillä”, vakuuttaa Fribakin perustaja Aki Söderlund.

Frisbeegolfaajat viihtyvät Kokemäellä

Kokemäellä on tällä hetkellä kolme rataa. Tulkkilan liikuntapuiston 12-väyläinen rata keskustassa sopii niin aloittelijoille kuin aktiivipelaajille. Rata on avattu vuonna 2012 ja Friba-Tikat sekä paikalliset harrastajat ovat päivittäneet sitä on vuosien varrella. Rata sopii myös hyvin talviharjoitteluun. Kauvatsalla sijaitseva 9-väyläinen metsärata sopii myös aloittelijalle, mutta maastoon kannattaa pakata mukaan hyttysmyrkkyä ja kostealla kelillä vedenpitävät kengät.

Niko Kiurun kesä kuluu frisbeegolfin parissa.

Pitkäjärven 18-väyläinen rata sopii sekin vasta-alkajille miellyttävän maastonsa ansiosta. Rata tehtiin vuonna 2014 aluksi 12-väyläiseksi, mutta Friba-Tikat ovat päivittäneet sen myöhemmin kokonaismittaiseksi. Rata on tunnettu harrastajien keskuudessa alueen parhaimmistoon kuuluvana, ja sen varrella viihtyvät myös aktiivipelaajat. Rata on käytössä lähes ympäri vuoden, joten harrastamista ei tarvitse keskittää vain kesäajalle. Pitkäjärvelle on myös suunnitteilla uusi golfkenttä, jonka yhteyteen on suunniteltu myös uusi frisbeegolf-rata.

Myös Risteellä pääsee pian frisbeegolfaamaan, kun Friba-Tikat toteuttavat Karhuseudun rahoittamana Leader-hankkeella uuden radan Juoksukallion alueelle. Radan maasto tuo tarvittavaa vaihtelua jo olemassa olevien ratojen rinnalle. Risteen radan rakentaminen on aloitettu tänä keväänä ja sen pitäisi suunnitelmien mukaan olla pelikäytössä jo syksyllä.

Info

Kokemäen frisbeegolf-kentät

  • Pitkäjärvi: haastavampi, 18-väyläinen rata, aktiivipelaajien suosiossa (Urheilutie 32, 32810 Peipohja)

  • Tulkkilan liikuntapuisto: aloittelijaystävällinen, 12-väyläinen rata (Seuratalonrinne 9, 32800 Kokemäki)

  • Kauvatsa: aloittelijaystävällinen, 9-väyläinen metsärata (Majamontie 10, 32920 Kauvatsa)

  • Pitkäjärven ja Tulkkilan kentät ovat alunperin olleet kaupungin investointeja. Paikallinen frisbeegolfseura Friba-Tikat ovat Leader-tuella päivittäneet kenttiä vuosien varrella.

Lue myös:

Postikorttimaisemat, kalasääski, kesäkahvila – ja kolme muuta hyvää syytä lähteä kesäpäivänä joelle

Kokemäen kaupunki on Satakunnan toinen – tutustu toimiin hienon tuloksen takana

Kokemäen kaupungin ilmasto-ohjelma on edennyt suunnitelmien mukaan – Ohjelma tukee kaupungin uutta strategiaa

Lue myös: