MainosKokemäen kaupunki

Tukiverkko ja vertaistuki lisäävät mielen hyvinvointia – tutustu Kokemäen kohtaamispaikkoihin

Kokemäellä kuntalaisten mielen hyvinvoinniksi on tarjolla matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja sekä monipuolista yhteistä ja maksutonta toimintaa.

Hakeudu rohkeasti kaupungin kohtaamispaikoille.


8.9. 11:01

Nuokkari on nuorten oma olohuone

Kokemäen kaupungin nuorisopalvelut (Konupa) toteuttavat monipuolisia palveluita, kuten retkiä, leirejä ja tapahtumia. Nuorisotyöntekijät pitävät myös Nuokkaria auki, joka on vähintään 6. luokkalaisille ja enintään 17-vuotiaille tarkoitettu kohtaamispaikka. Nuokkarilla pelataan muun muassa biljardia, lautapelejä tai korttia. Tilat on varusteltu myös Playstation 4 -pelikonsolilla. Nuokkarilla nuori on myös oikeutettu olemaan omassa rauhassa, viettämään aikaa kavereiden kanssa tai juttelemaan mielen päällä olevista asioista nuorisotyöntekijöiden kanssa. Nuokkari on avoinna muutamana päivänä viikossa, pääsääntöisesti kello 15.00–20.00. Aukioloajoista tiedottaa Kokemäen Nuorisopalvelut.

Nuorten Kumu tukee nuoren aikuisen arkea

Nuorten Kumu tarjoaa ryhmätoimintaa kokemäkeläisille 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille. Matalan kynnyksen toimintaa järjestetään Päiväkeskus Kumun yhteydessä, jossa nuorilla on oma tilansa, minkä lisäksi toimintaa on myös Kumun ulkopuolella. Tärkeintä on yhdessäolo ja se, että kaikki ovat tervetulleita. Kumun sääntöihin kuuluu toisen kunnioittaminen. Yhdessä esimerkiksi pelaillaan Nuokkarilla, ulkoillaan, tehdään käsitöitä ja maalataan. Ryhmätoiminnan lisäksi ohjaaja voi tukea ja auttaa erilaisissa arjen asioissa, kuten asiointikäynneillä, arjen taitojen harjoittelussa ja tukiasioiden hoidossa.

Mielenterveyttä voidaan kuvata voimavaraksi, jonka tunnusmerkkejä ovat hyvä toimintakyky, elämänhallinta, elinvoimaisuus ja kyky selviytyä vastoinkäymisistä. Siihen liittyy myös kyky selviytyä arjesta ja erilaisista muutostilanteista.

Matalan kynnyksen kohtaamispaikka

Päiväkeskus Kumu järjestää ohjattua toimintaa ja tarjoaa matalan kynnyksen kohtaamispaikan yksinäisyyttä tunteville, pitkäaikaistyöttömille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Ohjattuun toimintaan kuuluu eri arkipäiville teemoitettua ryhmätoimintaa ja retkiä asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Päiväkeskuksessa on mielekkään tekemisen lisäksi mahdollisuus aamupalaan ja lounaaseen. Päiväkeskus Kumu on avoinna arkipäivisin kello 9.00–14.00 välisenä aikana Kokemäen terveyskeskuksen alakerrassa, osoitteessa Tulkkilantie 4. Sosiaaliohjaajilla on mahdollisuus tehdä asiakkaiden luokse kotikäyntejä sopimuksen mukaan ja avustaa erilaisissa arjen asioissa, kuten asiointikäynneillä.

Ystäväkahvila vähentää yksinäisyyttä

Tul peremmäl- ystäväkahvila on matalan kynnyksen maksutonta toimintaa kaikille yksinäisyyttä kokeville työikäisille. Kahvilaan voi piipahtaa itselleen sopivana ajankohtana. Illan aikana voi osallistua ohjattuun toimintaan tai rentoutua kahvikupin ääressä keskustellen ja biljardia pelaten. Ystäväkahvila Kokemäen Kumussa tiistaisin klo 17.00–20.00 (Tulkkilantie 4). Lisäksi joka kuukauden viimeisenä tiistaina Kokemäen ystäväkahvila kokoontuu lukukerhona kaupunginkirjastossa kello 15.30–18.30 (Haapionkatu 13). Ystäväkahvilan järjestää Porin Mielenterveysyhdistys Hyvis ry ja kahvila on osa Tul peremmäl -hanketta, jossa kehitetään matalan kynnyksen ystäväkahvilatoiminnan lisäksi vapaaehtoistoimintaa ja tavoitteellista palveluohjausta.

Kessoten psykiatrinen työryhmä auttaa

Kessoten psykiatrinen työryhmä tarjoaa keskusteluapua aikuisille ja yli 16-vuotiaille nuorille. Työryhmään kuuluu psykiatrisia sairaanhoitajia, psykologeja ja psykiatri. Psykiatristen sairaanhoitajien ja psykologien vastaanotoille hakeudutaan useimmiten lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen suosituksesta. Hakeutumisen syynä voivat olla esimerkiksi masentuneisuus, ahdistuneisuus, jännitys, pelot, uniongelmat tai työssä jaksamisen vaikeudet. Vastaanotoille ei tarvita varsinaista lähetettä. Asiakas voi myös itse ottaa yhteyttä.

Apua seurakunnalta

Kokemäen seurakunta tarjoaa monenlaista säännöllistä toimintaa kaikenikäisille elämän eri vaiheissa oleville, esimerkiksi perhekahvilaa, vanhustenkerhoa ja vertaistukiryhmiä. Seurakunnan diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, joiden puoleen voi kääntyä yksinäisyyden, mielenterveysongelmien, päihdeongelmien, ihmissuhdevaikeuksien, taloudellisen kriisituen tarpeessa tai elämän kriisien ja muiden ongelmien paineessa. Luottamuksellinen keskustelu ulkopuolisen kanssa auttaa usein löytämään uusia näkökulmia ja tuo elämään uutta toivoa.

Info

Nuori – tunnetko nämä kanavat?

Kokemäen etsivä nuorisotyöntekijä

Etsivän puoleen voit kääntyä erilaisissa askarruttavissa asioissa. Etsivän nuorisotyöntekijän apu ja tuki on suunnattu alle 29-vuotiaille kokemäkeläisille. Etsivän tavoittaa Whatsapilla 040 488 6169 tai sosiaalisesta mediasta Facebookista, Instagramista ja Snapchatistä.

Apua myös valtakunnallisesti akuutissa mielenterveyden kriisissä

Kriisipuhelin

Valtakunnallinen Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää suomen kielellä 24/7 numerossa puh. 09 2525 0111

Sekaisin-chat

Maksuton Sekasin-chat on valtakunnallinen 12–29-vuotiaille tarkoitettu keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä. Keskustelu on luottamuksellista ja anonyymia. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä ja sen toiminnasta vastaa Sekasin Kollektiivi, jota koordinoivat MIELI ry, SPR, SOS-Lapsikylä ja Setlementtiliitto. Chatissa päivystävät ammattilaiset yhdessä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa.

Mielenterveystalo

Mielenterveystalon sivuilta löytyy erilaisia mielenterveyteen liittyviä omahoito-oppaita. Löydät apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen tai alkoholin liikakäyttöön. Voit työskennellä vointisi parantamiseksi omaan tahtiisi, missä ja milloin vain.

Netari

Netari on valtakunnallinen digitaalinen nuorisotalo, jossa voi viettää aikaa, tavata kavereita ja jutella nuorisotyöntekijöiden sekä muiden luotettavien aikuisten kanssa.

Lue myös:

Kankaankudonnan konkari Eija odottaa jo viikkojen kohokohtaa uusissa tiloissa – Tutustu harrastuksiin ja ilmoittaudu kursseille

Kiusaamisvapaa vyöhyke on jokaisen koululaisen oikeus – Lue, miten voit toiminnallasi olla mukana taistelussa koulukiusaamista vastaan

Kokemäen harrastekalenterin tarjonta lisää mielen ja kunnon hyvinvointia – Katso tärpit tästä

Lue myös: