MainosKokemäen kaupunki

Kotimaisuus on kouluruoan kärki Kokemäellä – Yksi kasvisruoka on supersuosikki, se kiilaa siskonmakkarakeiton kevyesti kakkoseksi

Kokemäen koulun keittiössä tehdään päivittäin maistuvia, puhtaasti kotimaisia ruoka-annoksia. Mitä tänään on listalla? Lähdetäänpä maistamaan.

8-luokkalaiset Ella Kaunisto, 13 ja Aleksi Järvensivu, 13 kuuluvat oppilaskuntaan, joka kerää oppilaiden toiveita ja välittää ne ruokalistan laatijoiden tietoon. Toiveruokapäivä pidetään kerran kuudessa viikossa.


20.9. 13:05

Kokemäen yhteiskoulun keskuskeittiössä on häärätty aamuvarhaisesta, jotta lounasaikaan on valmiina kaikkiaan 1 100 annosta. Tarjolla on lasagnettea, salaattia ja lämmintä juureslisuketta.

”Käytämme aina kotimaista lihaa, joten lasagnetinkin jauheliha on suomalaista. Myös pasta, salaatit ja juurekset ovat oman maan tuotantoa,” ruokapalveluesihenkilö Päivi Leino luettelee.

Ainoan poikkeuksen tekevät juureshöystön keltainen väritäplä maissi ja salaatin makea ananas.

Lisäksi tarjolla on eilisestä jäänyttä raejuustoa ja pehmeää leipää sekä ravintorasvaa. Ruokajuomana on suomalaismeijerin rasvatonta maitoa tai vettä.

”Kokemäellä kouluaterioiden raaka-aineet ovat valtaosaltaan kotimaista. Lähi- ja luomuruoan osuus on kasvamassa,” kertoo Päivi Leino.

Puuro kypsymään jo aamuhämärissä

Oppilaiden todellinen herkkupäivä on luvassa seuraavana päivänä.

”Kuuden viikon ruokalistan ehdoton suosikki on ohrasuurimopuuro ja mansikkakeitto. Suurimot ovat kotimaista luomua ja mansikat ovat tulevat paikalliselta tilalta.

Tarkkaa puuhaa Mittarin avulla kokit varmistavat, että suolan osuus jää varmasti alle yhden prosentin. Ruoanlaitossa noudatetaan koululaisten ravitsemussuosituksia.

Puuro laitetaan kypsymään aamulla kello 6.30. Siihen tarvitaan 210 litraa punaista maitoa ja 40 kiloa luomuohrasuurimoita.

Toiseksi suosituin ruoka muuten on siskonmakkarakeitto. Keittopäivinä on tarjolla näkkärin lisäksi pehmeää leipää, jonka valmistaa satakuntalaisleipomo.

Näin Kokemäen seudun kouluissa syödään. Arkipäivän esimerkkilautasella on pääosin kotimaisia raaka-aineita, poikkeuksena ananas ja maissi.

Hävikkiä kiitettävän vähän

Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eeva Sarre on iloinen kotimaisuusasteesta.

”Ruokalautasen rakentaminen on tarkkaa puuhaa, ja Kokemäellä noudatetaan valtakunnallisia ravitsemussuosituksia. Oppilaille on linjaston päässä ruokalautasen kokoamisohje. Se opastaa, missä suhteessa ruokalajeja tulisi ottaa, Eeva kertoo.

Tiesitkö? Ateria maksaa oppilasta kohden keskimäärin 3,10. Tästä elintarvikkeiden osuus on 1,20.

Hävikin osuutta on saatu nitistettyä vuosi vuodelta.

”Lautashävikkiä tulee aina vain vähemmän. Valmistushävikkiä isossa keskuskeittiössä tulee väkisinkin vähän, mutta roskiin se ei mene. Henkilökunta ostaa ruokaa kotiin, ja Kokemäen työllisyyspalvelu hakee loput.

Eeva Sarren lempiruokaa ovat keitot, lounaalla maistuu erityisesti pinaattikeitto. Jättivispilä on ruokasalin seinällä muistona entisaikojen työvälineistä.

Kotiruoka ohjaa lasten mieltymyksiä

Päivi pystyy hyvin seuraamaan, mitkä ruoat maistuvat nykylapsille ja -nuorille.

”Lihan osuus pienenee, kasviksien kasvaa. Esimerkiksi kokolihakastikkeet, kuten lihasuikaleet tai palapaistit, eivät tee kauppaansa. Niitä ei ilmeisesti enää tehdä kodeissa, eivätkä ne siksi maistu koulussakaan.”

Ahaa Riisille on pohdittu kotimaista korvaajaa. Yksi vaihtoehto on ohrahelmi.

Ella ja Aleksi ovat tyytyväisiä kouluruokaan. Lasagnetten kylkeen he ottivat reilusti vihreää ja ruokajuomana maistui rasvaton maito.

Toiveita toteutetaan

Kuuden viikon jaksossa on yksi toiveruokapäivä. Oppilaskunnat keräävät mielipiteitä, ja keittiö panee parastaan. Viimeksi toiveruokana oli broilernugetit, lohkoperunat ja mangorajakastike.

Teemapäivät ovat myös suosittuja. Itämeripäivänä syödään kalaa, lähiruokapäivänä luvassa on pinaattiraejuustonappeja, muusia, kylmää kastiketta ja punajuurisalaattia naapurikunnasta.

Myös juhlapäivien, kuten itsenäisyyspäivän ja joulun alla on oma juhlamenunsa.

Ohoh Kansainvälisen maksalaatikkopäivänä rusinattoman nimikkoruoan kanssa tarjotaan perunoita ja valkokastiketta.

Info

Kokemäen keskuskeittiö

  • valmistaa 1100 annosta päivässä

  • jakelee ateriat kouluihin ja päiväkoteihin

Lue myös:

Tukiverkko ja vertaistuki lisäävät mielen hyvinvointia – tutustu Kokemäen kohtaamispaikkoihin

Kankaankudonnan konkari Eija odottaa jo viikkojen kohokohtaa uusissa tiloissa – Tutustu harrastuksiin ja ilmoittaudu kursseille

Kiusaamisvapaa vyöhyke on jokaisen koululaisen oikeus – Lue, miten voit toiminnallasi olla mukana taistelussa koulukiusaamista vastaan

Lue myös: