MainosKokemäen kaupunki

Haaveissa huvila ja huussi? Näin vältät luparuuhkan, saat valmista aikataulussa eikä hintakaan hirvitä

Unelmoitko omasta mökistä? Aamuauringosta laiturilla, klapitalkoista ja savustuspöntön tuoksusta. Ennen kuin jatkat, kuuntele hetki järjen ääntä. Mitkä lupa-asiat pitää hoitaa kuntoon, jottei haaveen toteutuminen viivästy?

Katri on tyytyväinen oman kaupungin rakennusvalvonnan toimintaan. Kotiseuturakkaus näkyy myös hankinnoissa. ”Lähes kaikki rakentamiseen tarvittavat materiaalit saatiin omasta kotikaupungista.”


13.3. 10:53

Talvinen tie vie Sääksjärven rannalla, viittä vaille valmiille Katri ja Arttu Tuomisen mökille. Mukana on myös Kokemäen rakennustarkastaja Lauri Heiskanen.

”Ihastuimme järvenrantapaikkaan ensisilmäyksellä, ja löimme kaupat heti lukkoon. Metsittyneellä tontilla oli käsin veistetyistä hirsistä tehty pieni saunamökki. Rakennus oli kuitenkin rakennettu kivien päälle eikä terassin tekeminen, saati rakennuksen laajentaminen ollut mitenkään mahdollista”, Katri taustoittaa.

Isoista ikkunoista aukeavat komeat näkymät Sääksjärven selälle. Rannan luonnonhiekkapohja on mukava uimarin jalan alle. Kalaisasta järvestä nousee muun muassa mateita ja ahvenia.

Pariskunta alkoi suunnitella uuden rakentamista. Tässä vaiheessa Tuomiset ottivat yhteyttä rakennustarkastajaan.

”Kävin tarkastamassa tilanteen ja kerroin, että vanhan mökin paikalle voi poikkeusluvalla rakentaa uuden.

Kokemäen kaupungin rakennusjärjestyksen mukaan lomarakennus pitää rakentaa 30 metrin päähän rannasta, mutta jos paikalla on ollut vanha rakennus, etäisyysvaatimuksesta voidaan perustellusta syystä poiketa.

Katri kehuu hyvää yhteistyöstä.

”Olemme saaneet arvokasta tietoa ja neuvoja koko rakentamisurakan aikana. Meillä oli esimerkiksi vanhentunut käsitys siitä, miten lähelle rantaa saa rakentaa.”

Aiemmin paikalla ollut pikkumökki kammettiin nosturilla ilmaan ja kuljetettiin naapurin pihaan jatkamaan elämäänsä pihasaunana.

Katri kehuu Kokemäen sujuvaa lupaprosessia ja nappipalvelua. Mökkirakentajat olivat koko ajan kartalla ja tiesi, missä mennään ja missä aikataulussa.

Info

Laurin vinkit, toimi näin

  • Ota yhteyttä heti suunnittelun alussa.

  • Hanki pätevä suunnittelija.

  • Hae rakennuslupaa hyvissä ajoin.

Lauri Heiskanen, rakennustarkastaja

lauri.heiskanen@kokemaki.fi

040 488 6200

kokemaki.fi

Lupa voimassa viisi vuotta

Lauri muistuttaa, että etenkin näin alkukeväällä käsittelyajat ovat nopeita.

”Vaikka pyrimmekin mutkattomaan palveluun, ruuhka-aikana lupakäsittely voi viivästyä. Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta, ja rakentaminen tulee aloittaa kolmen vuoden kuluessa. Siksi se kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista.”

Lauri ei toki tee päätöksiä mielivaltaisesti, vaan toimintaa ohjaa tiukasti laki ja määräykset.

Mitä lähemmäs kevättä mennään, sitä enemmän lupahakemuksia tulee. Vuodenaika aktivoi niin maatalouden talousrakennusten kuin loma-asuntojen rakentajat.

”Vielä ehdit saada rakennusluvan kesäksi”, Lauri kannustaa.

Kätevästi suoraan Laurin päätöksellä

Kannattaa jutella Laurin kanssa heti suunnittelun alkuvaiheessa. Näin vältät sudenkuopat ja tiedät, mitä saa tehdä, mitä ei. Pienen kaupungin etuja on, että rakennustarkastajaan saa helposti yhteyttä.

”Varaa aika tai marssi suoraan juttusilleni. Voit myös soittaa. Ellen pääse vastaamaan, soitan aina takaisin. Ja tämä palvelu ei maksa asiakkaalle mitään.”

Ennen rakennusluvan saamista piirustusten pitää olla kunnossa.

”Piirustusten veivaamisessa voi mennä kuukausi, parikin. Aikaa kuluu myös tarjouskierrokseen. Ennen aloittamista rakennuksen ja budjetin pitää kohdata”, Lauri muistuttaa.

Katri ja Lauri tarkastavat paikkoja. Terassin kaiteet puuttuvat vielä, mutta muuten kaikki alkaa olla valmista.

Tavalliset rakennusluvat hoituvat viranhaltijapäätöksinä eli Laurin nuijan napautuksella. Poikkeusluvissa rakennustarkastaja valmistelee asian, joka viedään teknisen- ja ympäristölautakunnan päätettäväksi.

”Meidän tapauksessamme luvan saaminen kesti kolmisen kuukautta”, Katri kertoo.

Varaava takka ja ilmalämpöpumppu takaavat viihtyvyyden talvellakin. Lämpöä riittää myös korkealle parvelle.

Tuomiset viihtyvät Sääksjärven Täikukkaronlahdella. He nauttivat kaikista vuodenajoista: talvisaikaan pilkitään, hiihdetään ja pulahdetaan avantoon. Välillä on mukava viivähtää takan lämmössä.

Lupamaksut maakunnan halvimpia

Kokemäellä halutaan pitää taksat alhaalla.

”Meillä lupamaksuun kuuluvat kaikki, myös rakennustarkastajan konsultoinnit ja tontilla käymiset. Pyrimme pitämään taksat mahdollisimman edullisina, jotta rakentaminen ei jäisi ainakaan lupamaksuista kiinni”, Lauri sanoo.

Esimerkiksi Tuomisten rakennuslupa tuli kaikkinensa maksamaan 761 euroa.

Info

Upeita tontteja jokivarressa

Villiönsuvannon alueella, lähellä keskustaa on vielä vapaana kolme joenvarsitonttia. Lisäksi valittavana on viihtyisiä kuivan maan tontteja.

Vai etsitkö teollisuustonttia? Junaradan ja valtatie 2:n väliselle logistisesti erittäin toimivalle alueelle on juuri kaavoitettu uusia tontteja.

Lue myös:

Kokemäki oli helppo valinta tuoreille opettajille

Koe talviloma Kokemäellä – tekemistä nuorilta nuorille!

Kokemäellä kuntalaisten hyvinvointia edistetään laaja-alaisella yhteistyöllä

Lue myös: