MainosKokemäen kaupunki

Yhteisillä arvoilla entistä kierrättävämpi arki

Kokemäki liittyi ensimmäisenä koko kaupunkina Vihreä lippu -ohjelmaan viime toukokuussa. Käytännön tasolla varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja nuorisotoimessa on tehty entistä konkreettisempia tekoja kestävämmän tulevaisuuden eteen. Paikallinen Sinituote Oy osallistui mukaan talkoisiin helpottamalla Kokemäen koulujen arkipäivän toimintaa uusilla kierrätysastioilla.

Sinituote Oy:n tuotantojohtaja Jukka Heiska ja laatu- ja ympäristöpäällikkö Marika Kilpivuori luovuttivat yrityksen lahjoittamat 81 kierrätysastiaa Kokemäen peruskouluille.


Kierrätysastioiden lisäämiseen vaikutti olennaisesti oppilaiden tekemä alkukartoitus kierrätystilanteesta.

”Oppilaat havaitsivat ulko- ja sisätilojen kierrätysastioissa puutteita, jonka lisäksi opettajille teetetty kysely osoitti, että kierrätysastioita tarvitaan lisää. Soitimme kaupunginjohtajan keskustelemaan kierrätysasioista ja esittelimme läpikäymämme kierrätystilanteen tuloksia”, kertoo Kokemäen Yhteiskoulun Vihreä lippu -toiminnan koordinaattori, opettaja Esa Taskinen.

Sinituote lahjoitti koulujen kierrätystoiminnan tehostamiseksi peräti 81 uutta kierrätysmuovista valmistettua kierrätysastiaa.

Ympäristöraatilaiset esittelivät opettajille teetetyn kierrätyskyselyn tuloksia kaupunginjohtajalle.

Ei mennyt aikaakaan, kun kaupunginjohtaja otti yritysvierailullaan paikallisessa Sinituote Oy:ssä oppilaiden havaitsemat kierrätysastioiden puutteet esiin. Sinituotteen reaktio huolenaiheeseen oli nopea ja avulias. Yritys lahjoitti koulujen kierrätystoiminnan tehostamiseksi peräti 81 uutta kierrätysmuovista valmistettua kierrätysastiaa.

”Vastuullisuus on yksi Sinituotteen strateginen painopistealue, johon haluamme satsata, joten aika selkeä ja helppo ratkaisu oli osallistua talkoisiin. Kun kotikaupunkimme on Vihreä lippu -toiminnassa uran uurtajana, ilman muuta lähdetään tukemaan ja auttamaan, sanoo Sinituote Oy:n tuotantojohtaja Jukka Heiska.

Sinituote sponsoroi eri kokoisia kierrätysastioita Tuomaalan kouluun 16, Tulkkilan kouluun 22 sekä Yhteiskoululle ja lukiolle yhteensä 43 kappaletta.

Lasten ja nuorten osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet toiminnan keskiössä

Vihreä lippu -toimintaa toteutetaan Kokemäen sivistysosaston yksiköissä yksi projekti kerrallaan. Projekti käynnistyy ympäristöraadin kokoamisella, joka toimii Vihreä lippu -toiminnan sydämenä omassa yksikössään suunnitellen ja vetäen toimintaa.

Tulkkilan koulussa ympäristöraatilaiset ovat lukuvuoden aikana jätteiden lajittelun lisäksi tehneet kartoituksia laskemalla, havainnoimalla sekä haastatteluin myös ruokahävikistä ja käsipapereiden kulutuksesta. Toukokuun aikana jätteiden lajittelun sujuvuutta ja onnistumista tullaan arvioimaan uudelleen.

Tuomaalassa ympäristöraati toimii samalla oppilaskuntana kokoontuen perjantaisin käsittelemään ajankohtaisia aiheita.

”4H-yhdistys vieraili koulussamme pitäen kierrätysoppitunnin 3–4.-luokkalaisille. Tätä tempausta kierrätetään oivallisesti niin, että he jakavat saamansa kierrätysopin eteenpäin koulun muille oppilaille”, kertoo Tuomaalan koulusta opettaja Minna Pihlman.

Kokemäen koulujen oppilaista muodostuvan ympäristöraadin ideariihessä syntyi idea sähköttömästä oppitunnista, jolla harjoiteltiin myös varautumista mahdollisiin sähkökatkoihin. Kuvassa oppilaat Janne Sippola, 8E, Elisa Salo, 6A (vas.) ja Marianne Leino, 7B, ovat iloisia päästessään vaikuttamaan ympäristöraatilaisina koulun asioihin kestävän kehityksen näkökulmasta.

Yhteisinä toimintaan liittyvinä tempauksina Kokemäen kouluissa on vietetty sähkötöntä oppituntia, älä osta mitään -päivää sekä maailmanlaajuista Earth Hour -ympäristötapahtumaa.

”Kevään edetessä vihreälippulaiset osallistuvat myös kaupungin yhteisiin siivouspäiviin Miljoona roskapussia -kampanjan myötä, jossa Kokemäki on mukana. Kaksi kuukautta kestävän kampanjan valtakunnallisena tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia sekä vähentää välinpitämättömyyttä ympäristön roskaamista kohtaan”, Minna jatkaa.

Valtakunnallinen roskapussilaskuri löytyy osoitteesta yle.fi/miljoonaroskapussia ja Kokemäen kirjastosta voi hakea roskapusseja ja lainata roskapihtejä.

”Kaikki mukaan talkoisiin ja pidetään Kokemäki puhtaana jatkossakin!” Minna kannustaa.

Mikä?

Vihreä Lippu

  • Toiminta aloitettu vuonna 1998.

  • Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille.

  • Toimintamalli ohjaa ympäristöasioiden pitkäjänteiseen ja yhteisölliseen kehittämiseen sekä kestävän kehityksen mukaisten arvojen ja asenteiden sisäistämiseen.

  • Osa kansainvälistä Eco Schools -ohjelmaa, maailman laajinta kestävän kehityksen kouluverkostoa.

Lue myös:

Haaveissa huvila ja huussi? Näin vältät luparuuhkan, saat valmista aikataulussa eikä hintakaan hirvitä

Kokemäki oli helppo valinta tuoreille opettajille

Kokemäellä kuntalaisten hyvinvointia edistetään laaja-alaisella yhteistyöllä

Lue myös: