Legendaarinen karaokebaari soi alkavan yrittäjän ilolaulua - Satakunnan yrittäjät - Sydän-Satakunta
MainosSatakunnan Yrittäjät

Legendaarinen karaokebaari soi alkavan yrittäjän ilolaulua

Kiinnostaako yrittäjyys? Hyvä. Alkuun tarvitset luontevan pallotteluparin, joka keskittyy vain sinuun ja auttaa jalostamaan ideasi liiketoiminnaksi. Alkavan yrittäjän neuvonta on maksutonta ja tutkitusti tehokasta.

Varaa aika ja poikkea juttusille, kannustavat yrityskehittäjät Merja Lehtonen ja Jari Keinonen. Uudet tilat ovat Gallen-Kallelankadulla, aivan Porin kauppatorin kupeessa.


15.10. 6:00

Uusyrityskeskus Enter Satakunta antaa aloittajalle hyvät eväät: yli 80 prosenttia sen kautta perustetuista yrityksistä käy ja kukkuu vielä viiden vuoden kuluttuakin. Pallotellaan siis hetki Merja Lehtosen ja Jari Keinosen kanssa.

”Meille on helppo tulla ja saat tarvitsemasi neuvot yhdestä paikasta”, kiteyttää Merja.

Uusyrityskeskus Enter Satakunta toimii keskellä Poria, kauppatorin kupeessa. Kulmakonttoriin saatiin lisäavaruutta kunnostamalla käyttöön myös naapurista entisen karaokebaarin tilat. Lisäksi aloittavan yrittäjän neuvontaa annetaan myös Satakunnan Yrittäjien toimistolla ja eri puolilla Satakuntaa sekä etänä.

”Keskiössä on ihminen. Osalla on hyvinkin selvät sävelet, osalla vasta haalea aavistus tulevasta, valtaosalla jotakin tältä väliltä. Jaamme paikkansapitävää ja puolueetonta tietoa, mutta lopullisen päätöksen tekee tietysti asiakas itse”, Jari kertoo.

Neuvonta auttaa asiakasta käymään asiat mahdollisimman huolella läpi. Tavoitteena ei ole yrityksen perustaminen, vaan mahdollisimman ravitsevien eväiden antaminen. Vain osa asiakkaista perustaa yrityksen.

Nopeana puhujana Merja kertoo käyvänsä kolme kertaa enemmän asioita läpi yhdellä käyntikerralla kuin vaikkapa hitaat savolaiskollegansa. ”Kyl mää puhu tääl sit kaikki pyörryksiin”, hän lupaa.

Lähde liikkeelle tästä

Varaa ensin aika. Kirjaa ideasi ajanvaraukseen, parikin riviä riittää. Tapaamiset voi hoitaa joko silmäkkäin, Teamsillä tai puhelimitse.

”Aluksi pyydämme asiakasta kertomaan liikeideastaan ja millaista apua hän meiltä toivoo. Käymme aloittavan yrittäjän muistilistaa läpi yhdessä ja yksilöllisesti. Koko toimintaa leimaa luottamuksellisuus”, Merja korostaa.

Viiden sormen muistisääntö

Kun liikeidea on kohdillaan, askelmerkit vievät johdonmukaisesti eteenpäin. Yritystoimintaan liittyviä paperihommia on turha pelätä. Merja käyttää esimerkkinä viiden kohdan muistilistaa.

”Rekisteröinti, veroasiat, eläkevakuutus, kirjanpito ja rahaliikenne koskevat kaikkia yrityksen perustajia toimialasta riippumatta. Tämän rungon ympärille kasataan yritystoiminnan tärkeimmät palikat. Näillä yritys erottuu muista ja liikeideasta rakentuu voittoa tuottava, laskutettava palvelu tai tuote.”

Ohoh Enterissä on palveltu jo reippaasti yli 50:ttä eri kansalaisuutta. Neuvontaa saa suomeksi ja englanniksi.

Jari kertoo lähestyvänsä asiakasta aina realistisen positiivisesti. Hän ei halua lytätä haaveita, muttei liioin kannustaa väärin perustein. Hän muistuttaa, että palvelua saa suomeksi ja englanniksi.

Liikeidean riskitön testaus

”Käymme kannattavuuslaskelmien kautta läpi, paljonko myyntiä pitää olla, jotta yrittäjä saa elannon. Jos jätät päivätyöt ja alat myydä kiinteistöpalvelua, montako taloyhtiötä sinun pitää saada asiakkaiksi”, Jari heittää esimerkin.

Enterissä osataan myös kertoa, kuinka kilpailtu mikäkin ala on.

”Asiakas ajelee maakunnassa ja huomaa, ettei paikkakunnalla ole lainkaan lounasravintolaa. Kehotamme miettimään, miksei sitä siellä jo ole. Voisiko kyse olla kannattamattomuudesta”, Merja jatkaa.

Tiesitkö? Enteristä saa tietoa myös kevytyrittäjyydestä ja osa-aikayrittäjyydestä. Ne sopivat parhaiten liikeidean testaukseen ja satunnaisia työkeikkoja tekeville. Kevytyrittäjänä aloittaneista moni päätyy täyspäiväiseksi yrittäjäksi.

Asiantuntijat Merja Lehtonen, Jari Keinonen, Tero Patoranta, Anne Heikintalo ja Antti Kokkila opastavat yrittäjyyden alkuvaiheessa. Palvelu on maksuton ja perustuu luonnollisesti luottamuksellisuuteen. Kuvasta puuttuu TE-toimiston starttiraha-asiantuntija Hanna Uusitalo.

Kaikkea maan ja taivaan väliltä

Millaisia yrityksiä Enterin kautta sitten perustetaan? Palveluala on hyvin edustettuna. Kauneuteen ja terveyteen liittyvät yritykset sekä kahvilat ja ravintolat ovat iso ryhmä, samoin rakentaminen ja luovat alat. Korona-aika kasvatti lemmikeille tarjottavien palveluiden kysyntää. Tyypillisiä asiakkaita ovat myös asiantuntijapalveluita tarjoavat osaajat.

”Muiden maiden kansalaiset ovat kasvava asiakasryhmä. Heitä kiinnostavat muun muassa palvelu- ja asiantuntijuusyritysten perustaminen”, Jari kertoo.

Aloittava yrittäjä saa maksutonta neuvoa

  • liikeidean kehittämiseen

  • liiketoimintasuunnitelman laatimiseen

  • yritysmuodon valintaan ja rekisteröintiin

  • kannattavuuslaskelman tekemiseen

  • rahoitusmahdollisuuksiin

  • lupiin ja ilmoituksiin

  • starttirahan hakemiseen

  • veroasioihin

Uusyrityskeskus Enter Satakunnan palvelut tuottavat yhteistyössä:

Satakunnan Yrittäjät, Prizztech Oy ja Satakunnan TE-toimisto

Palveluja on tarjolla henkilöille, joiden asuinkunta tai uuden yrityksen suunniteltu sijaintikunta kuuluvat Enterin palvelualueeseen: Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila.

Lue myös: