MainosSatakunnan Yrittäjät

Kristiina, Asko ja Markku: ”Elinvoimalupaus on koko Satakunnan bränditeko, joka lisää ja sujuvoittaa yhteistyötä”

Vaikuttajakolmikko valottaa elinvoimalupauksen ydintä ja kertoo joulunvietostaan. Kristiinalla on pyjamabileet, Askon rauhaa riepottavat Ansa ja Oiva, Markku taas antaa ideamyllyn pyöriä.

Satakunnassa on hyvä yrittää ja yhteistyö toimii. Tällaista brändiä kelpaa markkinoida maakuntarajojen ulkopuolellekin.


23.12.2022 10:40

Uusi maakuntajohtaja Kristiina Salonen, nykyinen maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä ja Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen uskovat vahvasti Satakunnan pito-, veto- ja paluuvoimaan.

Markku: Alueellinen elinvoimalupaus on konkreettinen teko, joka velvoittaa meitä löytämään keinot kehitykseen. Sen ovat allekirjoittaneet jo lähes kaikki kunnat ja yrittäjäyhdistykset.

Asko: Mitään dramaattisen uutta siinä ei ole. Nyt teemat on kuitenkin kirjattu lupaukseksi, että teemme teemojen parissa työtä nyt ja jatkossa. Satakuntaliitto on vahvasti mukana rakentamassa hyvää yrittäjäympäristöä.

Markku: Epävarman maailmantilanteen aikana on entistä tärkeämpää, että yrittäjät luottavat yhteistyöhön. Elinvoimalupaukseen on koottu neljä painopistealuetta, joiden avulla vahvistetaan yrittäjyysmaakunta-ajattelua. Satakunta on paikka, jossa yritystoimintaa kannattaa perustaa ja laajentaa. Sitä kautta saamme myös väkimäärän kasvuun.

Kristiina: Satakunnan vahvuuksia ovat elämänlaatu ja turvallisuus. Voimme tarjota muuttajille sujuvat työmatkat, vähemmän ruuhkaa, edulliset asumiskustannukset, isommat kodit ja pihat – ja uskomattoman luonnon. Meidän tulee kaikkien markkinoida tätä vahvuutta yhdessä.

Kristiina ja Asko uskovat vahvaan vuorovaikutukseen. Satakuntaliitto vie asioita kansallisen päätöksenteon tietoon. Tätä tehdään hyvässä yhteisymmärryksessä Satakunnan Yrittäjien ja muiden yhteiskuntavaikuttajien, kuten kummankin kauppakamarin, kansanedustajien sekä elinkeinoelämän yksittäisten vaikuttajien ja heidän verkostojensa kautta. Mukana ovat vahvasti myös oppilaitokset ja tietysti kunnat.

Sujuvat lupa- ja kaava-asiat antavat uskoa investointeihin

Veto- ja pitovoiman lisäksi vahvistamme paluuvoimaa. Hyvien kokemuksien kautta saamme entisiä satakuntalaisia palaamaan kotiseudulle, Markku Kivinen uskoo.

Markku: Tässä ajassa on tärkeää, että yrittäjät uskaltavat investoida. Heidän tulee uskoa, että niin lupa- kuin kaavaprosessit kunnissa etenevät joutuisasti eikä yllätyksiä tule.

Asko: Satakuntaliitto vastaa oman alueen kehittämisestä ja maankäytön suunnittelusta, sen työsarkaa ovat muun muassa maakuntakaavoitus ja maankäytön suunnittelun perusteella eri viranomaisille annettavat lausunnot. Lausuntoviranomaisena se osaltaan katsoo, että toimijoiden tulkinnat maankäytön suunnittelussa perustuvat olemassa oleviin suunnitelmiin ja tavoitteisiin. Tulkintojemme omista säädöksistämme tulee olla selkeitä. Kieltävissä päätöksissä pitää perustella, ei vain ilmoittaa, ettei tämä käy.

Kristiina: Valmisteluprosesseissakin asenne on tärkeä. Lainsäädäntö toki asettaa reunaehdot, mutta meidän pitää ymmärtää yrittäjäkentän tarpeet ja tuntea ratkaisujemme seuraukset – niin maakuntahallinnossa kuin kunnissakin. Se luo pohjaa elinvoimalupaukselle.

Vahva vientimaakunta, arvokas sijainti

Olen innostunut uudesta työstä. Tiedostan, että rima on Askon jäljiltä korkealla ja suuret saappaat täytettävänä. Uskon kuitenkin, että käyttämällä omia kenkiäni löydän oman polkuni tähän tehtävään, Kristiina Salonen sanoo.

Kristiina: Monipuolinen yrityskenttä on Satakunnan rikkaus. Saamme olla ylpeitä vientiteollisuudestamme. Olen erityisen iloinen, että seisomme kehityksen etujoukossa viemässä hienoa vihreää siirtymää eteenpäin. Uudistus antaa uskoa myös pk-kentälle ja laajoille alihankintaketjuille.

Asko: Satakunta tekee neljän prosentin väkiluvulla kahdeksan prosentin vientiä. Akilleen kantapää on osaavan työvoiman saanti. Maakunnan pitää tuottaa jatkossakin edellytykset laaja-alaiselle koulutukselle.

Kolmikko on yksimielinen siitä, että Satakunnan on oltava luotettava, turvallinen ja ennakoitavissa oleva osaamis-, liikkumis- ja toimintaympäristö.

Markku: Satakunnassa on monta tukijalkaa. Suurteollisuuden lisäksi myös pk-sektorilla on omaa vientiä. Monipuolinen yrittäjäkenttämme vahvistaa osaltaan kauppaa ja palveluita, synnyttää työpaikkoja ja tuo uusia asukkaita.

Asko: Maailmapoliittinen tilanne on muuttunut ja nostanut läntisen Suomen arvoa niin logistiikan kuin tavaran valmistuksen osalta. Ekologiselle meriliikenteelle on entistä kovempaa kysyntää, ja Satakunnan satamat vastaavat haasteeseen. Olemme kaukana Venäjän rajasta, ja meillä on turvalliset reitit Suomeen ja Suomesta ulos, myös rautateitse Ruotsin ja Norjan kautta, jos Itämeri muuttuu turvattomaksi.

Jouluna hyggeillään

Kapulanvaihto sujuu luontevasti. Tapaamiset ja puhelinkeskustelut Kristiinan kanssa vievät asioita hyvin eteenpäin. Jään hyvillä mielin eläkkeelle, Asko kertoo.

Yhteiskuntavaikuttajat heittävät jouluna vapaalle.

Asko: Jouluun kuuluu rentoutuminen, mutta tänä vuonna kissanpojat Ansa ja Oiva voivat muuttaa koko järjestyksen. No, joulukuusi on onneksi köytettynä kattoon.

Kristiina: Aaton joulupukki on juhlan kohokohta, mutta joulupäivä on hyvä kakkonen. Meillä se on pyjamapäivä, jolloin syvennytään lahjoihin, pelataan pelejä ja katsotaan elokuvia.

Markku: Vaimoni on aaton ja joulupäivän töissä Satasairaalan lastenosastolla, joten perhepäivällisen aika on vasta tapanina. Aattona rentoudun kotona, ja voihan hiljaisuudessa syntyä vaikka uusia ideoita ensi vuodelle. Yrittäjille toivon aikaa akkujen lataamiseen ja rentoutumiseen. Ensi vuosi on haastava: energia-asiat ja sähkönhinta tuottavat päänvaivaa.

Info

Maakunnallinen elinvoimalupaus – Ensimmäinen Suomessa.

Tehty Satakuntaliiton ja Satakunnan Yrittäjien välillä, lisäksi lähes kaikki alueen kunnat ovat tehneet paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa omaa kuntaa koskevan elinvoimalupauksen.

Painopistealueet:

  • toimiva vuoropuhelu elinkeinoelämän toimintaedellytyksistä

  • sujuvat valmisteluprosessit

  • maakunnan yhteiset edunvalvontakohteet

  • yrittäjyysmaakunta

Lue lisää:

Lue myös: