Pääkirjoitus: Elinvoiman kehittäminen on vaikeaa säästöjen keskellä - Puheenvuoro - Sydän-Satakunta

Pääkirjoitus: Elinvoiman kehittäminen on vaikeaa säästöjen keskellä

23.11.2017 20:00

Kuntien elinvoimasta on puhuttu paljon viime aikoina. Juuri elinvoiman on katsottu ratkaisevan sen, onko kunnalla mahdollisuutta selvitä tulevaisuudessa – vai ei.

Pienten paikkakuntien tulevaisuus nähdään yleisesti synkkänä. Kun väkiluku laskee vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, ei elinvoima oikein voi vahvistua. Tosin Nakkilan valtuustolle kuntien tulevaisuudesta viime viikolla puhunut alue- ja väestötutkija Timo Aro totesi, että elinvoima on myös jollain tavalla henkimaailman juttu. Kunnan elinvoima on riippuvainen siitä, millaisen tunteen kunta ihmisissä herättää.

Aro on epäilemättä oikeassa. Elinvoiman tunne ei ole esimerkiksi kunnan koosta kiinni, pienelläkin paikkakunnalla voi olla ihmisiä ja yrityksiä houkuttelevaa elinvoimaa. Toisaalta esimerkiksi pelkät työpaikat eivät tee paikkakunnasta automaattisesti elinvoimaista, jos työssä käyvät ihmiset haluavat asua tai käydä ostoksilla muualla.

Pienillä paikkakunnilla on melkoisia haasteita elinvoiman säilyttämisessä tai synnyttämisessä. Erityisen vaikeaa työ on silloin, kun väestö vähenee ja vanhenee.

Kunnan tekemiä palveluverkon sopeuttamistoimia ei ole aina helppo nähdä elinvoimaa lisäävinä, vaikka ne olisivatkin välttämättömiä kunnan pärjäämisen kannalta.

Kuntien suuri haaste on pystyä luomaan uutta ja houkuttelevaa tilanteessa, jossa joudutaan säästämään ja supistamaan.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos