Peruskoulussa perusasiat kunniaan

Suomessa ei tarvita (taas) suuria muutoksia, vaan työrauha kouluihin, jossa annetaan tilaa opettajille tehdä työtä, johon he ovat saaneet koulutuksen.

”Nyt tarvitaankin paluu takaisin perusasioiden äärelle”, kirjoittajat toteavat peruskoulusta. Kuvituskuva.

23.2. 5:00

On ollut ilahduttavaa huomata, että koulutus on herättänyt viime aikoina paljon julkista keskustelua. Suomalaisten nuorten oppimistason laskusta ja verrokkimaita vähäisemmästä koulutustasosta on syytäkin olla huolissaan.

Laskeneiden oppimistuloksien syitä on etsitty milloin älypuhelimista, milloin yhteiskunnan ilmapiiristä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Suomessa koulutukseen panostetaan suhteessa vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Vuonna 2018 oppilaskohtaiset menot perusasteella olivat Suomessa noin 8 000 euroa, mutta Ruotsissa yli 10 000 euroa. Taloudelliset tekijät vaikuttavat siihen, millaiset ovat ryhmäkoot ja onko erilaisille oppijoille mahdollisuus tarjota juuri heille sopivia avun keinoja. Toisille tukea tarvitseville riittää tukiopetus silloin tällöin, toinen tarvitsee erityisopettajaa, kolmas pienryhmää, neljäs koulunkäynninohjaajaa ja viides joustavaa perusopetusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos