Puheenvuoro: Hävikkiviikko panee miettimään jääkaapin edessä

Seppo Kummala

Hyvällä ystävälläni on kummilapsia, joiden elämää hän rikastuttaa heittämällä käyttökelpoista ruokaa kompostiin. Palataan tuohon myöhemmin.

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa. Arvioiden mukaan maailmassa tuotetusta ruoasta 25–30 prosenttia jää käyttämättä.

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman mukaan tuotamme kyllä ruokaa Telluksen yli 7 miljardin ihmisen ravitsemiseen. Silti nälkää näkee noin 800 miljoonaa ihmistä.

Nälkää aiheuttavat monet ongelmat. Köyhyys, maanviljelyyn ei sijoiteta, ilmasto ja sää, sodat sekä siirtolaisuus sekä epävakaat markkinat ovat niistä keskeisiä. Ruokahävikki on yksi näistä ongelmista. Luonnonvaroja tuhlataan turhaan, jos tuotanto jää hyödyntämättä. Hyödyntämätön tuotanto lisää myös kasvihuonepäästöjä.

Kuluttajina voimme tehdä jotain ainakin hävikin eteen. Emme ehkä saa suuria virtoja kääntymään, mutta omaan kulutukseemme pystymme halutessamme tekemään muutoksia.

Kun ruoka päätyy kauppaan, on suurin osa hävikistä jo tapahtunut. Osa ruoasta jää maahan, kaikkia tuotteita ei kelpuuteta myyntiin liiallisen suuruuden, pienuuden tai pakkausta vaikeuttavan käyryyden vuoksi. Kauppaankin päätyvästä ruoasta osa jää myymättä.

Myydyistä tuotteista kuusi prosenttia menee syömäkelpoisena roskiin. Se on paljon se. Jos määrä ei tunnu suurelta, muuta summa euroiksi. Mikäli perheen kuukausittainen ruokalasku on 800 euroa, tekee hävikin osuus siitä noin 50 euroa. Vuodessa kertyvällä 600 eurolla ostaisi 50-tuumaisen television tai tenaville polkupyörät. Joko puraisee?

Kauppiaat vähentävät hävikkiä myymällä vanhempia tuotteita alennuksella. Tarkan euron ostaja saa merkittävän edun hyödyntämällä päiväystuotteiden alennukset. Oleellista on tunnistaa, milloin ruoka on syötävää ja milloin ei. Parasta ennen merkintä ei sitä kerro.

Entä kuinka toimii se ystäväni? Hänellä on biojäteastian yläpuolella rahalipas. Syömäkelpoisen ruoan poisheittäminen edellyttää lippaan täyttöä. Kotikutoista päästökauppaa, joka panee miettimään. Lippaaseen kertyneet rahat voi sijoittaa kummilapsille hyväntekeväisyysjärjestöjen avulla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio