Emil Cedercreutzin Verikoiria-teos valettiin pronssiin ja pystytettiin museon veistospuistoon - Uutiset - Sydän-Satakunta

Täällä vahtii Pontus: Cedercreutzin museon veistospuisto sai kahdennentoista teoksensa

Vaaditaan järeää nostokalustoa, kun ensin laitetaan paikalleen 4,7 tonnin painoinen pohjakivi, sitten 500 kilogramman painoinen veistos.

11.10.2017 5:00

Tanskandoggi Pontus, Emil Cedercreutzin rakas vahtikoira, on ihastuttanut museokävijöitä kipsisenä versiona vuosikymmenten ajan.

Nyt Pontus saa vahdittavakseen museon koko pihapiirin. Verikoiria nousi uutena ja uljaana, pronssiin valettuna veistoksena Emil Cedercreutzin museon portille.

Miten niin Verikoiria eikä Verikoira?

Cedercreutz oli vuonna 1937 yksivuotiaasta koirastaan niin innoissaan, että ikuisti tämän kahtena yhteen veistokseen. Pontevat Pontukset taistelevat teoksessa leikkisästi keskenään.

Teoksen pystyttäminen vaatii järeää nostokalustoa. Lapinlahden taidevalimolla valettu koirapatsas painaa noin 500 kilogrammaa, mutta sen alle asetetaan ensin peräti 4,7 tonnin painoinen pohjakivi, jota koristaa museon nimi.

–Meillä oli haasteena saada käyttöömme näin pitkä, yli kolmen metrin mittainen yhtenäinen graniittikivi. Lopulta löysimme sellaisen Taivassalosta, kertoo Ilkka Ylitalo Vientikivi Oy:stä, joka toimii Euran Paneliassa.

Pystyttäminen on kärsivällistä puuhaa. Ensin pohjakivi nousee paikalleen nosturilla, ja pystyttäjät tekevät hienosäädön vatupassin avulla. Sitten kiven päälle nousee koiraveistos. Kiinnitystapeille haetaan tarkat paikat, jotta teos lepää kiven päällä juuri oikeassa asennossa. Ihan heittämällä ei veistos kohdalleen asetu.

Verikoiria on uusin palanen museota ympäröivässä veistospuistossa, jota hallinnoi Emil Cedercreutzin säätiö. Se on yli kaksi vuosikymmentä jatkuneen hankkeen kahdestoista veistos, hieman laskutavasta riippuen.

Museotoimenjohtaja Henry Flinkman korostaa sitä, kuinka tärkeätä on tuoda taide ja sen takana olevat tarinat ihmisten koettaviksi muutenkin kuin museon aukioloaikoina.

–Tarkoituksemme on tuoda kaupunkitilaan jotain sellaista, joka parantaa ihmisten viihtyvyyttä. Historia ja perinteet kuuluvat kaikkien saataville.

Pontus ei ole suinkaan aiheeltaan poikkeava Emil Cedercreutzin tuotannossa. Eläinaiheet olivat taiteilijan sydäntä lähellä.

–Ulkomailla käydessäni menen eläintieteellisiin puutarhoihin aina ensiksi, sitten vasta taidegallerioihin. Eläimissä on jotain sellaista kauneutta, joka kiehtoo minut, Cedercreutz on kertonut.

Taistelevat Pontukset vahtivat nyt koko museoaluetta. Voi melkein kuulla haukunnan korvissaan.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos