Harjavalta purkaa päivähoitojonoaan perustamalla yhden uuden päiväkotiryhmän - Uutiset - Sydän-Satakunta

Harjavalta purkaa päivähoitojonoaan perustamalla yhden uuden päiväkotiryhmän

Va. sivistystoimenjohtaja Päivi Lahtisen mielestä Hopeakeitaassa on erinomaiset tilat päiväkotilasten käyttöön. Talon takapihalla on myös tilaa tehdä vaikka lumiukkoja, kunhan piha saadaan aidattua.

23.11.2017 12:00

Harjavallan kaupunki purkaa päivähoitojonoaan perustamalla kaupunkiin yhden uuden, määräaikaisen päiväkotiryhmän.

Päiväkoti aloittaa Hopeakeitaan tiloissa jo vuoden alussa, jos kaupunginvaltuusto myöntää sille määrärahat joulukuun talousarviokokouksessaan. Sivistyslautakunta kallistui uuden päiväkotiryhmän perustamisen taakse yksimielisesti.

Hopeakeitaan tiloissa päiväkotiryhmän on tarkoitus toimia heinäkuun loppuun saakka. Ryhmää kaitsemaan palkataan yksi lastentarhanopettaja, kaksi lastenhoitajaa ja yksi avustaja.

Harjavallan va. sivistystoimenjohtaja Päivi Lahtinen kertoo, että Harjavallan kannalta kyse on nimenomaan positiivisesta ongelmasta.

–Meillä on poikkeuksellisen paljon vuonna 2011 syntyneitä lapsia eli nykyisiä eskareita. Lisäksi Harjavaltaan on muuttanut paljon lapsiperheitä, Lahtinen kertoo.

Päivähoitopaikkaa jonottaa tällä hetkellä 16 lasta. He ovat iältään 1–5-vuotiaita.

Jonoa on yritetty purkaa palkkaamalla kaksi määräaikaista perhepäivähoitajaa tämän vuoden loppuun asti. Toinen heistä on palkattu jo syksyllä, toinen vasta marraskuussa. Heillä on hoidossa yhteensä kahdeksan lasta.

Lisäksi uusia päivähoitopaikkoja tarvitaan perhepäivähoidossa olevien lasten varahoitopaikoiksi. Kaikki kaupungin päiväkodit ovat tällä hetkellä täynnä, ja lapsia on ylipaikoilla.

Kalevan päiväkodissa oli marraskuun puolivälissä 57 lasta, Pohjoisrannan päiväkodissa 85 lasta ja Joenrannan päiväkodissa 122 lasta. Vuorohoito Harjavallassa on keskitetty Pohjoisrannan päiväkotiin.

Perhepäivähoitajia on 14, ja heillä on hoidossa yhteensä 56 lasta.

–Jotakin on pakko nyt tehdä, Lahtinen toteaa.

Päivähoitojonon purkamiseksi ehdittiin miettiä monenlaisia vaihtoehtoja, myös esioppilasryhmän siirtämistä Keskustan kouluun. Sitä ei kuitenkaan pidetty hyvänä ratkaisuna, sillä se olisi merkinnyt muutoksia kaikkiin ryhmiin runsaan puolen vuoden takia.

Keskustan koulun vapaat tilat olisivat lisäksi olleet yläkerroksissa, eikä koulussa ole tarvittavia pesupaikkoja.

Lisäksi väliaikaisia tiloja kyseltiin Harjavallan yläkoulusta ja Myllytie 10:stä. Yläkoulussa vapaita tiloja ei kuitenkaan ole, eivätkä Myllykatu 10:n tilat sovi päiväkoti-ikäisten käyttöön.

Parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui Hopeakeidas, jonka tiloista Harjavallan kaupunki maksaa vuokraa jo nyt.

Hopeakeidas on Lahtisen mielestä paras vaihtoehto myös siksi, että siellä on hyvät pesumahdollisuudet pienimmille, ja piha on helposti aidattavissa turvalliseksi leikkipaikaksi.

Lisäksi Hopeakeitaassa on valmis keittiö ja runsaasti tilaa. Päiväkodin käyttöön saadaan yksi iso huone lasten nukkumatilaksi, kaksi pienempää leikkitiloiksi, ruokala ja pieni toimistohuone henkilökuntaa varten.

–Aika pienillä muutoksilla siellä päästään, ja tilaa on hulppeasti, Lahtinen kertoo.

Uuden päiväkotiryhmän perustaminen seitsemäksi kuukaudeksi maksaa Harjavallan kaupungille noin 100 000 euroa.

Summasta suunnilleen puolet menee palkkakustannuksiin ja noin 30 000 euroa siivous- ja ateriapalveluihin. Myös vuokranmaksuun tarvitaan rahaa.

Va. sivistystoimenjohtaja uskoo, että tilanne helpottaa varhaiskasvatuksen osalta elokuussa, kun poikkeuksellisen suuri ikäluokka siirtyy esikoulusta kouluun.

Harjavallassa suunnitellaan kuitenkin jo myös tilatarveselvityksen tekemistä. Lahtisen mielestä kaupungin on mietittävä, miten omat kiinteistöt saadaan parhaiten järkevään käyttöön.

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos