Mielipiteissä vedottiin Risten koulun jatkamisen puolesta - Uutiset - Sydän-Satakunta

Mielipiteissä vedottiin Risten koulun jatkamisen puolesta

Risten koulun tulevaisuus ratkeaa joulukuussa, kun Kokemäen kaupunginvaltuusto hyväksy ensi vuoden talousarvion.

23.11.2017 15:00

Risten koulun toiminnan lakkauttamisesta on jätetty Kokemäen kaupungille seitsemän mielipidettä. Niistä neljä tuli samasta perheestä.

–Älkää hyvät ihmiset viekö pieniltä mahdollisuutta kasvaa ja opiskella pienissä kouluissa, missä oppilaille on aikaa ja heitä kuunnellaan. Kaikkea ei voi mitata rahassa, kun on kyse lapsista, yhdessä lausunnossa todetaan.

Kaupunki lupaa, että saapuneet mielipiteet ja lausunnot ovat luottamushenkilöiden käytettävissä, kun päätös koulun mahdollisesta lakkauttamisesta tehdään.

Muuttoa Tulkkilaan pelätään muun muassa siksi, että koulumatkat pitenevät eikä opettajilla ole aikaa puuttua kiusaamiseen.

–Koska opettajilla ei ole aikaa isoissa luokissa kaikille, opetus kärsii, lapsista tulee syrjäytyneitä ja henkinen hyvinvointi kärsii.

Osa epäilee myös, etteivät kaikki lapset mahdu Tulkkilan kouluun.

–Vaikka koulu onkin juuri remontoitu, ei se tilaa tuo kuitenkaan niin että kaikki mahtuisivat. Ei mene kauan, kun taas sanotaan, että koulua pitää isontaa, että kaikki mahtuvat.

Samasta mielipiteestä paistaa pelko siitä, että viidesluokkalaiset siirretään kuudesluokkalaisten perässä yhteiskoulun puolelle.

Yksi äideistä kokee turhautuneensa, koska samaa asiaa vatvotaan vuodesta toiseen. Toinen uskoo, että Risten koulun oppilasmäärän väheneminen saadaan pysäytettyä, kunhan kouluun saataisiin työrauha.

–Eikö nyt voisi tehdä päätöstä, että annetaan koulun olla viisi vuotta ihan rauhassa ja katsotaan, miten tämä Risten kylä elpyy ja kuinka paljon tänne lapsiystävälliseen kaupunkiin saisi lisää lapsiperheitä.

Koulun lakkauttamisesta syntyvät säästötkään eivät vakuuta vanhempia. Osa arvelee, että jo pelkästään kuljetuskustannukset nousevat enemmän kuin nyt on arvioitu.

Yksi mielipiteen jättäjistä ui vastavirtaan. Hänen mielestään olisi edesvastuutonta resurssien tuhlausta ylläpitää Risten koulua.

–Kyseisessä koulussa on esimerkiksi kuudennella luokalla kaksi oppilasta. Opetuksen kustannuksia ei uskalla varmaan edes arvioida. Näille määrärahoille olisi varmasti tarvetta isommissakin kouluissa.

–Nyt valtuutettujen täytyy toimia aikaisemmin sovitun tasapainotusohjelman mukaisesti niin, että Kokemäen talous ja sitä kautta kaupunki itsessään saadaan parempaan kuntoon.

Myykää ihmeessä koko kaupunki, niin on sitten hyvä olla.

Oppilaille tulee pitkiä päiviä. Jos oppilas saa koulukyydin, kuljetusoppilaita tulee melkein koko koulun verran lisää.

Nyt kuulee, että Tulkkila on aivan täynnä. Luokkiin ei mahdu pulpetteja. Kuudesluokkalaiset on siirretty yläasteelle vaikka he kuuluvat vielä ikänsä puolesta ala-asteelle.

Miten Kokemäelle saadaan lisää asukkaita, jos kaikki hyvät asiat viedään pois?

Miten toimisi, jos siirtäisi Tulkkilasta pienryhmän Risteelle? Siellä heillä olisi rauhallista ja luonto lähellä.

Miksi ei voisi siirtää kaikkia Matomäen lapsia Risten kouluun?

Päätös koulun lakkauttamisesta on jo kerran tehty ja hyväksytty valtuustossa osana talouden tasapainotusohjelmaa.

Pyydän teitä vielä miettimään ratkaisuanne uudestaan. Onko tämä oikeasti ainoa oikea vaihtoehto?

Mainos

Luitko jo nämä?

Mainos